Общински съвет- Ямбол повишава експертния си потенциал?

Заявка за повишаване на експертния потенциал на постоянните комисии на Общински съвет – Ямбол направи председателят на Съвета Антон Шиков в края на второто заседание на местния парламент. Той призова председателите на комисии да предложат експерти извън общинска администрация, които да канят на комисия, за да се разшири експертния потенциал на комисиите. Какво ще се случи в действителност предстои да видим.

Второто заседание на Общински съвет започна с клетвата на трима нови съветници от партия „Пряка демокрация“.  Славка Балчева-Георгиева, Анатоли Станилов и Димитър Горнаков встъпиха в длъжност като съветници. Преди началото на сесията председателят на Общински съвет Антон Шиков уведоми съветниците, че в Съвета са образувани три групи  – на „Пряка демокрация“ с председател Атанас Илчев, на „БСП за България“ с председател Катя Георгиева и на ГЕРБ с председател Александър Стойков.

От името на „БСП за България“ Катя Георгиева направи политическа декларация, за да заяви позицията на групата съветници за новия мандат и за какво ще работят в този Общински съвет (б. р. декларацията публикуваме отделно).

Съветниците приеха числеността, състава и ръководството на постоянните комисии, които остават без промяна с леки размествания. Всеки от съветниците участва в една или две комисии, а ръководните места на комисиите са разпределени –  „Пряка демокрация“ с 4 председателски места и 4 зам.-предеседателски, „БСП за България“ и ГЕРБ – по 2 председатели на комисии и един зам.-председател, а „Българска нова демокрация“ (б. р. хората на Георги Славов) са с две зам.-председателски места.

Треньорът на баскетболния отбор Иван Чолаков поиска да бъде в комисия „Образование, спортни и младежки дейности“, а не в комисия „Култура, читалищна дейност и културен туризъм“, защото в се чувства силен в сферата на спорта, като се пошегува, че като се погледнал в огледалото не видял да е станал с по-културен, а „видът му е все така спортен и по-аграрен“. Промяната беше гласувана.
След избора на комисии съветниците имаха почивка, за да могат според правилника комисиите да обсъдят останалите предложени точки, които не могат да бъдат гласувани без становище на комисиите.

След почивката съветниците приеха актуализация на бюджета, най-съществената промяна от която касае 30 000 лв. от капиталовите разходи, предвидени за проектиране на зала „Диана“, да отидат за улично осветление в к-с „Възраждане“ и „КОС“.

Кметът Валентин Ревански оттегли точката за промяна в общата численост на Общинското предприятие „Платени зони за паркиране“, защото промяната не може да стане без промяна в Правилника на общинското предприятие, а освен това е станало ясно, че не бива да се спира паяка в събота и неделя, защото служителите твърдели, че имало много неправилни паркирания, които препречвали пътя, поясни кметът на Ямбол.

Антон Шиков беше определен за представител на Общински съвет в Общото събрание на НСОРБ. Катя Георгиева и Татяна Петкова бяха избрани за зам.-председатели на Общинския съвет.

В последните точки от дневния ред съветниците гласуваха заплатата на кмета, която остава в стария размер – 3000 лв. и на председателя на Общинския съвет, която ще бъде 90 % от тази на кмета при спазване съотношението за продължителност на работното време (б. р. най-вероятно председателят на Съвета ще бъде на 4-часов работен ден).

В края на заседанието Антон Шиков обяви, че през декември ще свика две заседания, защото са се натрупали доста въпроси за решаване. Той призова групите съветници и отделните съветници да предложат промени в Правилника за организация на Общинския съвет, които ще бъдат обсъдени на Председателски съвет.

About the Author :

3 Comments to “Общински съвет- Ямбол повишава експертния си потенциал?”
 • Петър
  November 26, 2019 - Reply

  Това значи ли, че Доган ще им изпрати експерти на помощ? И май нямат екип. Не може автомонтьори да управляват града.

 • Страхил
  November 26, 2019 - Reply

  Така е.
  При дългогодишното гербаджийско управление се “усвоиха” десетки милиони за строителство.
  И резултатът е плачевен, защото нямаха строителни специалисти.

 • ТУНДЖАНЕЦ
  November 26, 2019 - Reply

  Кмета започва наистина управление,в съдружие с всички. Засега няма конфликти. Вярвам,че така ще продължи. Доказателство за това е,че по принцип,винаги в началото има напрежения и кавги,кой къде да командва,а с това управление и пъстрота от партии,протича спокойно. Браво за сега. Само така могат да се създадат нормални условия за ползотворен труд. Вземането и на експерти извън управлението е условие ,да използваме максимално способните хора ,които да помагат,в името на ЯМБОЛ. Браво!!!

Leave a reply