Общински съвет „Тунджа” прие бюджет 2014

DSC01079AОбщински съвет „Тунджа” прие предложения от общинска администрация бюджет за 2014 година с 11 гласа „за”, 6 „против” и 2 „въздържал се”. По този начин общината ще разполага с 13 682 931 лв., с които да осъществява държавните и местните дейности.
Не бяха приети спекулативните и демагогски предложения на съветниците от ГЕРБ, които искаха по-скоро да покажат, че са против бюджета на администрацията, отколкото да предлагат нещо обосновано и смислено.
Според Мариана Георгиева бюджетът бил порочен, защото липсвала информация за него, а общината е спазила всички изисквания за публичното му обсъждане и обявяване, които се изискват по закон.
Не бяха приети предложенията да се намали издръжката на общинска администрация с 200 000 лв., които да се пренасочат към ремонт на улици. На това кметът Георги Георгиев опонира, че подобно намаление означава да се съкратят хора от и без това максимално намалената администрация, защото издръжката е разчетена според стандартите. Съветниците не приеха и спекулативното искане да се намалят представителните разходи на кмета с 15 000 лв., които да отидат за стипендии на ученици. Беше разяснено, че с тези пари се посрещат чуждите делегации, които гостуват на общината, а самият Георги Георгиев призова съветниците първо да направят поне един лев лично дарение за стипендиите на учениците, които от години се осигуряват най-вече с дариния от бизнеса и цялата общност, и тогава да дават съвети как да се разпределят тези пари. „Досега никой от вас не е дал и лев в нито една благотворитевлна кампания”, обърна се кметът към съветниците от ГЕРБ.
Не беше прието и предложението 260 000 лв., предвидени за ремонт на 7 кметства да се пренасочат за ремонт в детски градини и училища. Кметът обясни, че кметствата са в много по-окаяно състояние с течащи покриви и затова средствата са насочени за тях, а за училищата и детските градини общината разработва проекти, защото там се изискват значително по-големи средства, които не могат да се осигурят от общинския бюджет.

About the Author :