Общински съвет-Болярово няма да одобрява устройствени планове за добив на полезни изкопаеми

Болярово, 23.12.2020

Общински съвет-Болярово няма да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив на метални полезни изкопаеми. Това гласуваха единодушно съветниците в граничната община вчера.

С абсолютно мнозинство те подкрепиха искането на 1510 избиратели от общината, които се включиха в подписка, след като стана ясно, че чуждестранна фирма има разрешение от правителството да извършва проучвания за злато на територията на общините Елхово и Болярово.

Обещания има много – че с тази кариера ще се увеличат приходите в общината, че ще се разкрият нови работни места, каза кметът Христо Христов, но допълни, че като община те защитават основно хората, спокойствието, чистия въздух и въобще околната среда, които са най-ценното в граничния район. „Хората са по-важни от златото!“, заяви кметът Христо Христов.

Подписката беше подкрепена от 1650 души, но Главна дирекция ГРАО посочва като некоректни 176 подписа, тъй като хората нямат регистрация по настоящ или постоянен адрес в община Болярово, но със сигурност са свързани с този край. С още две онлайн-подписки местните жители получиха подкрепата и на хора от цялата страна, както и на редица екологични организации, припомни заместник-кметът Нина Терзиева.

Без знанието на собствениците фирмата е влязла в имотите им и е започнала измервания, поради което се стигна до сблъсъци между нейни представители и местните земеделски производители и ловци, каза още кметът Христо Христов и допълни, че общината ще продължи в действията си до отмяна на решението на Министерския съвет за проучванията за злато в района.  

About the Author :

1 Comment to “Общински съвет-Болярово няма да одобрява устройствени планове за добив на полезни изкопаеми”
  • SOS
    December 23, 2020 - Reply

    Тогава нека си бъдат с най-високата безработица в нашата област,както са винаги. Кметът им си направи трудовият стаж като кмет там,а не възстанови баните в Ст. Караджово. Имаше през годините и предложения за изграждане на производства,а той все отказва,под предлог,че замърсявали природата. А в действителност сега и когато дадена държава е член на Европейския Съюз не може да изгражда нищо,ако не се спазват екологичните норми изцяло.

Leave a reply