Общински празник на традициите „Модата се мени, фолклорът остава“

1Над 1000 души облякоха носии и се включиха в третото издание на Общинския празник на традициите „Модата се мени, фолклорът остава“, който вече се утвърди като най-хубавия празник на община „Тунджа”.

В парка на село Генерал Инзово 28 села от общината представиха богатството на своите самобитни и характерни традиции. Колоритът на багри и шевици, красотата на българската народна песен и на безкрайните вити хора, многообразието на характерни за селата традиционни ястия превърнаха празника в най-вълнуващата и зрелищна презентация на общината и на региона.

2Проявата провокира интереса на много гости от страната, включително и чрез заявки за участие на организирани групи от други общини. Организаторите посрещнаха и представители на бесарабската общност от Одеска област, Република Украйна, на академичните среди на Казахстан, научни работници от страната. Специална изненада за гостите и участниците бяха изпълненията на обичаната народна певица с корени от село Генерал Инзово Дарина Славчева.

3Туроператори, заедно с общината, кметството и читалището на село Генерал Инзово превърнаха Третото издание на празника на традициите във вълнуваща туристическа дестинация. Организирани групи от френски туристи облякоха автентичните тунджански носии, предоставени от селата на общината и се потопиха заедно с тях в богатата, пъстра и многообразна местна традиция. Туристите споделиха с тунджанци многобройните трапези с традиционни ястия, включиха се заедно с тях в пресъздаването на характерни обичаи и в българските хора.

4Съпричастността и усещането за общност у хората на община „Тунджа“ провокира поредното издание на инициативата „Селски мол“, чрез която участниците в празника и екипите на социалните услуги се включиха в младежката инициатива „Тунджа може“ за набиране на средства за нови допълнителни мобилни ЕКГ апарати за центровете за спешна медицинска помощ в селата Тенево и Скалица.

5Общинският празник на традициите „Модата се мени, фолклорът остава“ се провежда с подкрепата на Министерство на културата под патронажа на кметовете на община „Тунджа“ Георги Георгиев и село Генерал Инзово Галин Пантелеев.

 

 

6 7 8 9 10 11 121 (3) 1 (9) 1 (10) 1 (14) 1 (15) 1 (16)centralna

About the Author :

Leave a reply