Общинският съветник М. Сивкова: Гражданите са ощетени от ината на управниците

marieta-sivkovaНова наредба за таксите и цените в Ямбол, иска кмета

ОБАЧЕ:

Трудно, невъзможно е за обикновения гражданин да разбере какво предлага администрацията като нови услуги и нови цени, във внесения за обсъждане проект за нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите на територията на   Община Ямбол, скрито публикуван, уж в петък, 14.10.2016 г

http://www.yambol.bg/общински-съвет/документи/проекти-на-нормативни-документи

В предложения „анализ“, липсват числата, липсват калкулациите,  няма описание на цените, които се намаляват, на тези, които се увеличават, и защо? Няма описание на новите услуги, но иначе е посочено, че има такива и че разходите на администрацията са се увеличили. Но кои?

Нека си направи труда администрацията да представи информацията цивилизовано и с подобаваща подробност, така, както са  ги учили да го правят на обученията, плащани от нас. ЗАЩОТО, САМО ЕДИН ПРИМЕР:

Факт е, че Община Ямбол от юли 2015 г, вече  15 месеца, е събирала  такси за промяна предназначението на земеделски земи от общинския поземлен фонд, въз основа на грешен текст в наредбата.

На сесията през м. юли 2015 г., посочих грешката в предложението за формиране на цената,  цитирайки министерска заповед. Заострих вниманието, че администрацията трябва да прави разлика между понятията „категория на населеното място“ и „категория на земеделската земя“ и да коригира предложението си.Тогава мнозинството на кмета в Общински съвет,напук, не прие предложението ми да отложим  приемането на точката, за да се съобрази с нормативните документи.

Призовах  областния управител да върне решението  като незаконно – нищо, и там глас в пустиня. Не им пука нито на кмета, нито на общинските му съветници, нито на областния управител, че това е незаконно решение.

http://www.yambol.bg/общински-съвет/документи/решения-и-протоколи/файл/47%202015_ХLVІІ_17.07.15.htm

Сега,  15 месеца по- късно,  става ясно, че все пак някой е прочел посочената заповед на министъра, и законният текст, вече е предложение на самия кмет.

Това е само един факт! Местните управляващите  не  чуват, не се замислят, не приемат други мнения, не признават грешките си, защото  имат самочувствието за непогрешимост и безнаказаност. Потърпевши са гражданите, ощетени от ината на избраниците си!

Обсъждайте, съграждани! Давайте предложения! Нищо, че публикацията е скрита и трябва да знаеш, че има такъв раздел, за да го намериш! Нищо, че срокът от 14 дни е кратък! Обсъждайте, въпреки всички усилия на администрацията да ни откаже!

инж. Мариета Сивкова

Общински съветник

About the Author :

Leave a reply