Общинските съветници приеха напук програма за бездомните кучета

???????????????????????????????Без да се интересуват от коментарите и най-вече от смисъла им, общинските съветници от ГЕРБ и техните колеги, които им осигуряват нужното мнозинство, приеха Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета в община Ямбол до 2016 г, с което отново доказаха, че за тях е важно формално да изпълнят поръчението да преемат предложението на администрацията без да се вслушват в нищо.

???????????????????????????????Общинският съветник Катя Георгиева изрази възмущението си от безпардонността и нехайството на общинска администрация, защото отново формално са съставили и тази програма без чрез нея да се търси истински алгоритъм как да се намали популацията на кучетата и контрола на отглеждането на домашните кучета в ямбол, а не просто да се препише подобна програма от друг регион.

Според Катя Георгиева за да се приеме тази програма, администрацията е трябвало да предостави информация колко са безстопанствените кучета, категоризацията им по пол и разпространението им по квартали и колко от кучетата вече са кастрирани, за да се направят разчети колко средства ще са необходими да се ограничи популацията на кучетата, за да има ефективен контрол. Тя зададе конкретни въпроси към зам.-кмета Стоян Драгнев като кой преброява кучетата, къде може да се види графикът за улавяне на безстопанствените кучета и колко пари са изхарчени в периода 2008-2013 г. за това.

DSC08052Вместо да получи отговор на зададените въпроси от администрацията и от зам.-кмета като вносители на програмата, „честта” на общината излезе да защити съветникът от ГЕРБ Захари Захариев, който не само изтъкна колко съвестно си вършат работата момечтата от приюта, но и даде статистика как досега – 2008 – 2013 г. били заловени, кастрирани и обезпаразитени 2400 кучета, а само за тази година за единия месец, откакто общината е решила сама да се занимава с решаването на проблема без помощта на фирма, били обезпаразитени 50 кучета.  Той поне поясни смисъла на програмата, защото от 2016 г. общината щяла да бъде длъжна да осигурява по-добър живот на всяко заловен безстопанствено куче и затова трябвало да се намали популацията им.

Ако чуят това вероятно бездомниците в Ямбол ще им се иска да бъдат кучета, защото за тях няма нито приют, нито на някого му пука как живеят на улицата.

DSC08051Според общинския съветник Мариета Сивкова решението за приемането на тази програма трябва да се отложи за друго заседание, защото освен частта за дейността на приюта за кучета програмата не дава никакво решение на проблема. Тя попита какво е правено досега за създаването на регистър на кучетата, което е заложено в закона още от 2006 г. Освен това като начин на структуриране програмата не отговаря на приетите на предното заседание вътрешни правила и методики за изпълнение на общински политики.

„На мен ми омръзна и ме е срам определени хора, некомпетентни, с липса на квалификация в тази администрация да създават едни документи и да принуждават вас, колеги от политическа партия ГЕРБ, да вдигате ръка и буквално да хвърляте дипломите си на земята заради тези неща”, обърна се към съветниците Мариета Сивкова.

Предложението й за отлагане на решението не беше прието, защото за него гласуваха 10 съветници, 17 бяха против и 5 бяха въздържали се. Решението за приемане на програмата беше прието с 23 гласа „за”, 6 „против” и 4 „въздържали се”.

Диана Иванова

About the Author :