Общинските съветници на ГЕРБ гласуваха против безплатни детски градини и ясли

DSC07550Общинските съветници на ГЕРБ гласуваха против безплатни детски градини и ясли без да изразят нито едно мнение, коментар или каквото и да е обсъждане и без никакви аргументи. С 21 гласа „против” и 11 „за” предложението на съветниците от БСП да отпадне събирането на такси за детски градини и ясли беше отхвърлено.

Едва с обяснение на отрицателен вот двама съветници от ГЕРБ изразиха някаква позиция, но тя беше меко казано смешна, защото се основаваше на това, че дори и през социализма имало такси, макар тогава да нямаше социално слаби и неработещи. Друг неверен аргумент беше на Мария Янева, че само община „Тунджа” била отменила таксите за детските градини и ясли. Само в Ямболска област две от общините – „Тунджа” и Болярово, не събират такси в детските си заведения. Наскоро неправителствена организация, която води кампания за безплатни детски градини, заяви в Ямбол, че в страната общо 26 общини имат отменени такси, като 13 от тях са напълно отменени, а другите 13 са частично и още поне 4 общини проявяват интерес и проучват опита на община „Тунджа” за премахване на таксите.

Смешно беше и сравнението, че 120 деца от община „Тунджа” учат в детските заведения на Ямбол, без обаче да се отчита, че на родителите им е по-удобно да ги водят в Ямбол, защото работят в града. За проблема може да има и друго обяснение, защото в детските градини на община „Тунджа” няма разделение на децата и в тях се обучават всички без значение от кой етнос са. Можем обаче да си припомним как преди повече от 15 години родителите на деца на ОУ „Йордан Йовков” в Ямбол протестираха, че училището приема роми, а сега децата им са основно такива, защото има процеси в обществото, които не могат да се стопират, а трябва да има адекватна местна политика за справянето с тях.

DSC07586В крайна сметка съветниците на ГЕРБ изпълниха нареждането на своя партиен лидер и кмет на Ямбол да не приемат предложението на БСП, а от трибуната на Общинския съвет председателят на групата съветници, вносители на предложението, Катя Георгиева обеща на гражданите на Ямбол, че от 2020 г. таксите ще бъдат отменени.

About the Author :

Leave a reply