Общинска ученическа конференция в Бояджик

???????????????????????????????На 20.04.2016 г. в с.Бояджик се проведе Общинска ученическа конференция на тема „Поклон пред тебе, село великанско!”. Събитието е по повод 140 годишнината от Априлското въстание – 1876 г. и Бояджишкото клане през май 1876 г. и е част от проявите в програмата за Деня на община „Тунджа” – 22 април,  Международен  ден на Земята. Организаторите са Община „Тунджа”, Кметство село Бояджик, Сдружението на директорите на училищата от община „Тунджа”, Народно читалище „Джон Атанасов 1928”, с. Бояджик.

???????????????????????????????В темата въведе изпълнението на фолклорната  група при читалището – песента „Боят настана!”. Христина Женкова, уредник в Регионален исторически музей – гр.Ямбол и научен ръководител на конференцията, приветства участниците, гостите и публиката. Ученици от VІ до Х клас от училищата на територията на община „Тунджа”  представиха презентации  по въпроси, свързани с историческото събитие и кръглата годишнина.

Станчо Ставрев, заместник-кмет на община „Тунджа“ поздрави учениците и им връчи награди.

DSC07806В своите заключителни думи, Христина Женкова, подчерта, че конференцията е постигнала своите цели – да бъде осветена и извисена саможертвата на загиналите в Бояджишкото клане и да бъде възпитано родолюбивото чувство в младите хора.

DSC07838В потвърждение, че това родолюбиво чувство се предава от поколение на поколение, беше завършекът на конференцията. Учениците, учителите, гостите и жителите на село Бояджик заедно извървяха пътя, свързан с паметните знаци за Бояджишкия бунт,  поднесоха мълчалив поклон и цветя в знак на почит и преклонение на паметника „Априлец“.

DSC07853 DSC07905 DSC07910 ??????????????????????????????? DSC07920 ???????????????????????????????

 

 

 

About the Author :