Общинската избирателна комисия не събра кворум за отстраняване на осъдения съветник

oik 1Ямбол,9.03.2018 г.

Общинската избирателна комисия на Ямбол не успя да събере кворум, за да отнеме правомощията на осъдения за подкуп общински съветник Юсеин Ахмед, който влезе в местния парламент от листата на ДПС, но след това се обяви за независим. На насроченото за днес заседание от общо 11 членове присъстваха само петима, съобщи за “Делник” председателят на комисията Екатерина Янева. Освен нея на заседанието са се явили зам.-председателят Мариана Гърдева и членовете Весела Караманова, Станка Раданова и Светла Кирилова. Според председателя на комисията няма умишлено саботиране на заседанието, а обективна невъзможност за присъствие, защото единият от членовете бил в болница, друг в болнични, а трети бил защитник по наказателно дело.

Припомняме, че днес Общинската избирателна комисия трябваше да се произнесе за прекратяване на правомощията на осъдения за подкуп общински съветник Юсеин Ахмед, който има влязла в сила още на 7 декември 2017 г. условна присъда от година и половина лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок, глоба от 1000 лв. и 3 години лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с държавни контролни функции. Общинският съветник беше признат за виновен, че на 8 април 2016 г. като инспектор в Областна инспекция по труда – Ямбол е поискал от пълномощника на фирма „Ловна среща” ЕООД като дар пневматичен пистолет на стойност 350 лв., за да не състави акт за установяване на административно нарушение за липса на месечен график на работа за април 2016 г. на работещите в ловно-рибарския магазин „Карото” на ул. „Търговска” 130.

От тогава досега Общински съвет – Ямбол е провел 4 заседания, на които Юсеин Ахмед е присъствал незаконно и е получавал заплата за това. Оказа се, че от 1 януари 2018 г. общинска администрация е задължена да следи обстоятелствата за осъдени съветници, на които по закон трябва да им бъдат отнети правата, защото нямат право да бъдат съветници с влязла в сила присъда за умишлено престъпление. Въпреки това вече трети месец никой от общинската администрация не сигнализира в Общинската избирателна комисия, за да му бъдат отнети правата, а е факт, че Юсеин Амхед гласува послушно заедно със съветниците от ГЕРБ, както против провеждането на местен референдум за дълга, така и за тегленето на 17 млн. лв. заем.

Следващото заседание на Общинската избирателна комисия е насрочено за 14 март от 14,30 часа.

oik 2 oik 4 oik 5

About the Author :