Общинската епизоотична комисия в Болярово спешно се събра на заседание по тревожни въпроси

IMGP0028 На 20 юни 2018 година бе свикано заседание на Епизоотичната комисия в община Болярово във връзка с проблема, будещ тревога не само в региона, но и в страната. Става въпрос за наличие на опасно заболяване по дребните преживни животни. За жалост случаи на заболели животни са наблюдавани в село Воден, община Болярово. Ветеринарният лекар в района Мартин Божков е реагирал правилно и своевременно, изпращайки нужните проби за изследване (от заболели овце). За съжаление изследванията потвърждават печалния факт.

На заседанието, ръководено от кмета на общината Христо Христов, присъстваха всички членове на комисията: началниците на полицейския участък, на Гранична полиция и служба Противопожарна охрана, официалният ветеринарен лекар на общината ни д-р Вълков, екологът на община Болярово Теодора Петкова; кметове и кметски наместници, както и заместник-кметът и председател на комисията Нина Терзиева. Разбира се, гости от областния център Ямбол (д-р Николай Георгиев), д-р Бойковски, д-р Стоян Колев. А д-р Цвятко Александров (гр. София) очерта картината в страната относно опасни болести по животните, като акцентува върху чумата, засягаща овцете и козите. Това е вирусно заболяване, което протича с: треска и депресия при животните; изтечения от очите, носа и устата; афти в устата кухина; муцуната и ноздрите са сухи и напукани; диария, кашлица; затруднено дишане и хранене. Болест, която може да завърши със смърт.

След изявленията на д-р Александров в обсъждането на ситуацията се включиха кметът на потърпевшето село Воден Елена Анева, кметът на с. Шарково Иван Апостолов, както и общинският кмет г-н Христов.

А д-р Стоян Колев даде ценни разяснения и набеляза спешни мерки за овладяване на тревожното положение.

Предаването на болестта става чрез директен контакт между болни и здрави животни; контаминирани са с фуражи, оборудване, превозни средства, постеля. Ето защо трябва да се избягват контакти с животни от други стада, посещение на други животновъдни обекти, размяна и споделяне на животни, инвентар, превозни средства с други животновъди и находищата на техните обекти.

Ще бъде извършена актуализация на регистрите относно броя на наличните животни и техните стопани, както и прегледи преживни животни и техните стопани, както и прегледи на дребните преживни животни в село Воден и близките селища. Забранява се нерегламентираното движение на овце и кози (продажби, превоз и т.н.). Млякото трябва да бъде подложено на термична обработка, а машините, които го извозват – подложени на щателна дезинфекция.

Обикновено при възникване на опасно заболяване се пристъпва към умъртвяване на съответните животни. Уви, икономическа загуба както за стопаните им, така и за страната. Затова кметът на община Болярово апелира към максимално обезпечаване на потърпевшите животновъди.

На присъстващите кметове и кметски наместници бяха раздадени информационно-нагледни материали – плакати, визиращи особено опасните болести по животните: шап по чифтокопитните, заразен нодурален дерматит, шарка по овцете и козите, чума по дребните преживни животни.

Набелязаните мерки са своевременно сведени до знанието на жителите във всички селища на общината ни.

IMGP0032 IMGP0030

Бинка Величкова

About the Author :