Община Ямбол ще получи още военни имоти

???????????????????????????????Военният министър Николай Ненчев ще предостави на община Ямбол исканите имоти с отпаднала необходимост, които се намират в района на Музея на бойната слава. Това съобщи самият той от трибуната на голямата зала на община Ямбол по време на форума „ Бойната слава на България”, който се провежда днес в Ямбол под неговия патронаж. Най-накрая община Ямбол ще има възможност да разшири Музея на бойната слава, котгато получи новите военни имоти. Подобно искане тя отправя към няколко поредни военни министри, но досега нямаше утвърдителен отговор. На форума присъства и бившия министър на отбраната Аньо Ангелов, по времето на който бяха предоставени първите 9 дка от военните имоти от Пионерните казарми, за да се създаде музея и бяха дарени първите експонати от войското оръжие.

DSC08890Форумът е посветен на 6 май – Ден на храбростта и Българската армия, 70 години от края на Втората световна война, 70 години от участието на ямболските военни части в заключителната фаза на войната, 60 години от създаването на 42-ри танков полк, чийто наследник е батальонът в Кабиле, който сега е военно подразделение 52 590 и на Деня на Европа.

По време на форума бяха изнесени докладите: „Военнополитическата обстановка на Балканите. Плановете на воюващите страни . Участие на България в заключителния етап на войната” от полк. доц. д-р Анатолий Прокопиев от Военна академия „Г. С. Раковски”; „Сформиране на българските акционни комитети в Македония – 1941 г.” от полк. проф. Димитър Минчев; „Участие на IV Конен полк във Втората световна война ( октомври – ноември 1944 г. от Мария Иванова от Регионален исторически музей – Ямбол и „Участие на 29-ти Ямболски пехотен полк във Втората световна война” полк. Милчо Начев от Музея на бойната слава – Ямбол. По време на форума ветерани от Втората световна война имаха възможност да разкажат спомени. Ветерани от 29-ти Ямболски пехотен полк получиха благодарествени грамоти.

След форума шествие от участниците, водено от Гвардейски представителен духов оркестър към Националната гвардейска част, се отправи към Музея на бойната слава, където се проведе възстановка на военни действия от Втората световна война, които демонстрираха атака на щурмовата рота от 29 Ямболски пехотен полк за овладяване на германските позиции при с. Грабово на 25 декември 1944 г.

 

About the Author :