Община Ямбол ще избира нов изпълнител на проекта за водния цикъл

DSC01480Община Ямбол ще обяви нова обществена поръчка за избор на изпълнител на водния цикъл за строителството на пречиствателната станция. Това каза кметът Георги Славов, след като обяви, че договорът със стария изпълнител – ДЗЗД “Консорциум Ямбол 2013-ПСОВ”, е прекратен.

Припомняме, че както „Делник” писа водещият партньор в консорциума – бургаската фирма “Понсстройинженеринг”, е в несъстоятелност.

Според кмета няма да има проблем с прекратяването на договора, обектът бил консервиран, приет е с акт 10 и новият строител, който бъде избран, ще трябва да го разконсервира, да го приеме с акт 11 и да продължи нормалното строителство.

Кметът обяви още, че първата поръчка е включвала инженеринг – проектиране и строителство, но тъй като проектът е изготвен вече, сега поръчката се преработва, за да може да бъде пусната само за строителство. Георги Славов разясни още, че от управляващия орган зависело дали поръчката ще бъде възложена с директно възлагане или с процедура по Закона за обществените поръчки.

Нова обществена поръчка ще бъде обявена и за строителния надзор, след като предишната беше прекратена. Според официалните мотиви прекратяването е заради нарушения в методиката на  процедурата, които не могат да бъдат отстранени, според кмета тя е прекратена, защото ще бъде променена и поръчката за строителя.

Ако всичко е нормално тази есен би трябвало да стартираме процедурите и за строител, и за надзор, каза още Георги Славов.

На думи всичко изглежда бързо и лесно, но тежката процедура на обществената поръчка ще трае месеци, а може и дори година. Все пак критичният краен срок за завършване на пречиствателната станция е 2023 г. В противен случай ще се наложи община Ямбол да върне не само получения аванс за втория етап на водния цикъл, но и още над 50 млн. лв. за вече построения първи етап, който включваше и канализацията на Каргона.

About the Author :