Община Ямбол с анкета във фейсбук за бъдещето на Брънековата къща

 

Ямбол, 11.05.2021 г.

В Ямбол има малко оцелели емблематични сгради, съхранили родовата памет.

Една от тях е къщата на фамилия Брънекови, построена от  доктора по право Петър Брънеков /1878 -1916 г./ за синовете му Тотю /1904 – 1977 г./ и Любен /1908 – 1995 г./. Братята са журналисти във вестник „Тракиец“, където на 3 март 1935 година главният редактор Тотю Брънеков публикува девиза на Ямбол, чийто автор е той: „Ида от древността, отивам в бъдещето”. Двамата са и сред основателите на юношеския туристически съюз „Тунджа”.

През 1997 година емблематичната къща на Брънекови, сградата на Минералната баня и няколко къщи на улица „Паисий Хилендарски“ са обявени за паметник на културата от местно значение, тип „ансамбъл“.

Ръководството на Община Ямбол успя да се свърже с наследниците на Брънековата къща. Те заявиха, че са готови да продадат наследствения си имот за 130 000 лв.

Това може да стане възможно, ако Общински съвет – Ямбол подкрепи това решение.

Къщата е построена  около 1908 година  и  носи белезите на тревненската възрожденска архитектура, откъдето са корените на Брънекови.

Фамилният герб, изобразяващ планинското цвете еделвайс, още може да се види на една от фасадите, а надписът „Нагоре и навътре, 1902” дава повод за различни трактовки.

Подготвената от Община Ямбол анкета задава конкретен въпрос на хората:  съгласни ли сте Вие, гражданите на Ямбол, нашият град да придобие архитектурно-строителния паметник на културата – Брънековата къща?

Два са възможните отговори: „ДА! Нека я запазим!“ и „Не! Не ни е необходима!“

Линк към анкетата на официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук, където имате възможност да гласувате:

https://www.facebook.com/yambolofficial

About the Author :

5 Comments to “Община Ямбол с анкета във фейсбук за бъдещето на Брънековата къща”
 • пурко
  May 11, 2021 - Reply

  хм Къщата да не би да разваля гледката от къщата на фамилия Ревански ? Що за глупост пари на данъкоплатците да се хвърлят на вятъра за частна собственост ? Да не говорим че Брънекови са безотговорни към собствеността си и не са дали и 1 лев за ремонта на къщата в НИКОГА а сега искат народна пара за съборетината им . Ако толкоз им е мило да се запази да я дарят на община Ямбол не да искат келепир – нещастници! И Валентин Ревански онемял ли че да говори – у Фейсбука ако аз живея в Каспичан също мога да гласувам в тая анкета , дано са Ревански да не започне да прави улични ремонти онлайн ще си имаме онлайн кмет слънце !

 • ТУНДЖАНЕЦ
  May 11, 2021 - Reply

  Прекрасно е да възстановим тази уникална сграда,която да краси нашият ЯМБОЛ.

 • По света
  May 12, 2021 - Reply

  В Германия сградите се облагат с данък, в зависимост от състоянието им.
  Ако сградата се поддържа в добър външен вид всички разходи по поддръжката се приспадат по определен начин от данъка.
  Ако сградата е запусната и неподдържана то данъците ѝ растат всяка година.
  Това трябва да се направи и в България!

 • Спутник В
  May 13, 2021 - Reply

  Нека и още много други въпроси, по-важни за града, да се поставят на обществено обсъждане. А така наречените общински съветници да не получават заплати, ако дори една седмица не са отбелязали присъствие сред гражданите на Ямбол.

 • Димитър
  May 13, 2021 - Reply

  Безотговорни собственици, които нехаят не само за имота си, но и за гражданите на Ямбол. Къщата им може да падне и и нарани човек, отвътре е напълно куха, има само един паянтови външни стени. Вместо да ги глобят, ще се дават пари на нехайните собственици. И какво ще я направят, тя трябва да се издигне отново, вътре е изгнили стълбища, пропаднали подове, рушаща се отвсякъде.

Leave a reply