Община Ямбол продава салона за обслужване на клиенти на НАП?

chelen 1 (1)Община Ямбол възнамерява да продаде салона за обслужване на клиенти на Националната агенция за приходите – офис Ямбол, който се води на ул. „Кабиле” 1, но реално е с излаз към централната улица „Търговска”. Това стана ясно от заседанието на Комисията по общинско имущество. Салонът фигурира в списъка с обекти за продажба като самостоятелен обект партер в четириетажна сграда с площ от 201 кв. метра, който е с пазарна оценка от 320 700 лв. без ДДС и с данъчна оценка от 95 607,20 лв. Обектът е актуван като общинска собственост на 7 март 2013 г., а останалите етажи в сградата са собственост на НАП.

На самата комисия не стана ясно защо общината е решила да продава нещо, което ежедневно се ползва от стотици граждани, при условие, че е практика да предоставя безвъзмездно сгради за ползване на държавни институции, защото от общинска администрация не бяха пратили служител да отговаря на въпроси на общинските съветници.

На комисията присъстваха петима членове – трима от ГЕРБ – председателят Явор Брънков, Георги Славов и Мария Янева; Тодор Тодоров от Земеделски народен съюз и Катя Георгиева от БСП. Катя Георгиева предложи този обект да отпадне от списъка, за да може съветниците да се запознаят с подробностите и да проверят каква е ситуацията и защо общината е решила да продава точно този салон, който се ползва от толкова много граждани.

Съветниците от ГЕРБ дори не знаеха точно кой обект се продава, но въпреки това от погледа им се усети истински ужас, че няма да спазят желанието на кмета и могат да му противоречат. Те дори допуснаха, че може НАП да иска да го купи и затова да е предложен за продажба, но не посмяха да се съгласят да направят проверка и да скършат хатъра на своя партиен лидер, затова гласуваха против това предложение.

За това обектът да отпадне от списъка за продажба гласуваха само Тодор Тодоров и Катя Георгиева.

Проверка на „Неделник” обаче показва сериозен проблем, който ще произлезе от тази продажба. По данни на Системата за управление на опашките от началото на годината досега през гишетата на работещите в салона за обслужване на клиенти на НАП – Ямбол са преминали 23 858 души, което средно на ден е 251 души. Отделно в същия салон е разкрит и офис на банка, в която без такса по ЕГН се плащат данъци и здравни осигуровки на физически лица, които биха заплатили такса от 4 лв., ако отидат да ги платят в друг офис на същата банка или в друга банка. Този бакнов офис обслужва най-вече безработните, които само в него могат да платят здравните си осигуровки за месеца без такса, а това е много важно за тях, защото и без това сумата от 18,40 лв. на месец е сериозен разход за тях, а ако се налага да платят и 4 лв. такса, това ще оскъпи плащаното от тях с 22 %. Те изобщо не фигурират в броя на взели си бележка от Системата, така че вероятно средно на ден през офиса преминават близо 300 души.

Ако салонът бъде продаден, тези 300 души ще трябва или да ходят на друго място да бъдат обслужвани, или ще трябва да се катерят нагоре по етажите, а това е изключително трудно за тях. Запознати с естеството на работа на приходната администрация твърдят, че ако се наложи да освободят салона, ще трябва да се пренесат данъчни досиета, за които има строга данъчна тайна и дори и полиция, и прокуратура нямат право на достъп до тях без разпореждане на съда.

Официално от Териториална дирекция на НАП в Бургас, към които е офисът на НАП – Ямбол, Христо Узинов, връзки с обществеността, съобщи за „Неделник”, че не искат да се конфронтират с общинска администрация, но водят активни рпазговори с различни държавни институции, за да намерят решение на проблема. Те успокояват гражданите, че няма да допуснат да не бъдат обслужвани и ще намерят най-доброто решение в тяхна полза, но на този етап не могат да отговорят дали ще се наложи да се се мести салонът на друго място, или ще си остане там, където е сега.

Проблемът ще бъде разискван на предстоящата сесия на Общински съвет – Ямбол на 26 май, но е добре общинска администрация воглаве с кмета да си помисли и за удобството на гражданите, а не само откъде да вземат пари от продажба на общунско имущество….

 

About the Author :

Leave a reply