Община Ямбол освободи диригента на КА „Дианополис“ Константин Илиевски и четирима негови колеги

Община Ямбол освободи диригента на КА „Дианополис“ Константин Илиевски и четирима негови колеги, съобщи самият той във фейсбук профила си. За това той е научил по телефона.

Публикуваме без намеса неговото изявление:

Скъпи почитатели на Камерен оркестър „Дианополис“,

Вчера, в телефонен разговор, ми бе съобщено, че четирима колеги и аз,  ръководител и главен диригент на оркестъра, който е носител на наградата на СБМТД „Кристална лира“ за изключителни постижения в областта на музиката, ще бъдем освободени… Тази наистина потресаваща новина пристигна като финал на един период на изключително и необяснимо безотговорна намеса в дейността на културния сектор на град Ямбол – преди и по време на коронавирусната извънредна обстановка – от страна на новото ръководство на община Ямбол и конкретно на г-н Ревански, който, за жалост, е само бледа сянка на образа на „кмет“ по лично мое мнение.

В течение на месеци на непрестанно желание за комуникация от моя страна, получавах от неговите заместници само отговори от типа: „Не знаем. Не е ясно. Ще видим…“ Следваха решения, които буквално на следващия ден се променяха, а по съществото си бяха не само непрофесионални, но и дискредитиращи оркестъра като институция.

Фактът, че хора без никакъв план,  стратегия или социална отговорност, иначе призвани да осъществяват културната политика на общината като своя мисия, посягат на един от най-ярко доказалите се в последните години институти на културата в града, сам по себе си говори, че те се намират много далеч от същността на понятието „култура“ въобще. Разрушава се не само един от символите на културния растеж на Ямбол – престиж и гордост за неговите граждани, но и се осакатява, за съжаление, доверието на хората в ценностите и идеалите на културата – тъй важни в тежки времена като тези, в които се намираме.

Благодарение на перфектната координация, взаимното доверие и уважението, демонстрирано от страна на общинското ръководство до неговата смяна, съумявахме заедно с колегите от КО „Дианополис“ да предоставим на ямболската публика рядката възможност да види и чуе като солисти на оркестъра редица музиканти от световна величина. Град Ямбол зае дълбоко място в сърцето ми и въпреки че не произхождам от този край на България, направих всичко възможно, за да привлека тези изключителни личности, които многобройната публика приветстваше с неутихващи овации! А тя, публиката… Така многобройна, както в почти никой друг град с големината на Ямбол, интелигентна и оценяваща този процес, едва ли ще си замълчи! Тази културна част от населението обаче явно не е от никакво значение за властта.

Уважението ми към тези хора, истински ценители на музикалното изкуство и културата, беше в основата на сериозната отговорност, която чувствах при стратегическото изграждане на програмите за нашите концерти и сезони. Обичта и подкрепата, които чувствах в тяхно лице, ме мотивираха да планирам винаги детайлно дейността на КО „Дианополис“ за повече от година напред. Имам ценен опит от работата си като диригент на симфоничния оркестър на Словашкото радио и телевизия, като гост на камерния оркестър на Виенските симфоници “Wiener Concert-Verein” и на множество европейски филхармонии и оркестри, както и като многогодишен ръководител  на международния оркестър „Симфониета дел’Арте“. Дирижирал съм като гост-диригент и повечето български симфонични и камерни оркестри. Наученото в работата с толкова много и различни колективи от хора ми помогна да сплотя в „Дианополис“ един ансамбъл от изключителни колеги и личности, уважавайки от една страна опита на най-възрастната генерация, но давайки път и на най-младата. Един уникален по рода си синтез, закрилян и подкрепян от публиката и прекрасно обгрижван от отговорните административни структури досега.

А днес, поради очевидна управленска немощ и финансова некомпетентност, управляващите в общината се оказват неспособни да изпълнят задълженията си, заради които са поставени на постовете си. Прибягват до драстични мерки, но за да „спасят“ какво?! Отстраняването на шепа ценни музиканти с доказани във времето високи професионални качества ли е това, което ще „спаси“ недостигащите според тях средства? След премахването на  ОП “Туризъм и култура”, сега унищожаването на един следващ, проспериращ културен институт ли е признанието, с което общината отвръща на огромния труд, вложен в каузата „Дианополис“…

Това ли е визията за развитието и бъдещето на ансамбъла, спечелил едно от най-високите признания за постижения в областта на културата в България – наградата „Кристална лира“?!

СРАМ!

ПÓТРЕС!

ДЪЛБОКА СКРЪБ!

Изразявам своето лично мнение, използвайки правото си на свободно изразяване.

Благодаря на всички, участвали в постигнатото! Горд и благодарен съм, че бяхме заедно!”

About the Author :

8 Comments to “Община Ямбол освободи диригента на КА „Дианополис“ Константин Илиевски и четирима негови колеги”
 • Новите дрехи на царя
  June 27, 2020 - Reply

  Жалко за Ямбол.
  Поздравления за Делник, за смелостта да публикуват това писмо.

 • Катерина
  June 27, 2020 - Reply

  Много странно решение!?! Интересно кой ще замести сегашния диригент и каква е идеята на общинското ръководство за културния живот в Ямбол

 • Anonymous
  June 28, 2020 - Reply

  Катерина, общинското ръководство няма никаква идея и няма да има, просто толкова им е капацитета – да рушат, унищожаеат и закриват.

 • Гинка
  June 28, 2020 - Reply

  Поздравления на вестник Делник за бързата реакция и публикуването на този текст такъв, какъвто е. Те, може би, нямат и намерение да назначат нов и така тихичко да се унищожи всичко изградено до тук! Срам! Срам и за тези, които останат мълчаливи и не подкрепят културата!

 • ВАСИЛ
  June 29, 2020 - Reply

  Простотията настъпва сериозно. От необразовани хора това! Онзи ден ми хареса една сентенция на един турчин: “У нас има 90 % прости хора и 10 % умни и тези 10 % ръководят. В България има 90% умни и 10 % прости и за съжаление тези 10 % управляват. ”
  А за община Ямбол от тук нататък само надолу и надолу. Оправданието е ясно няма средства.
  И ако цитирам Илиевски : г-н Ревански, който, за жалост, е само бледа сянка на образа на „кмет“ ще остави града в много по-плачевно състояние от това в което Лечков навремето остави Сливен.

 • Васил
  June 29, 2020 - Reply

  Днес стана ясно, че уволнението е съобщено лично от зам. кмета по образование и културата. Същият който е без образование и напоследък основното му занимание е да пощипва моми по риалити формати и сутрешни блокове. Честито!

 • ЦРУ
  June 29, 2020 - Reply

  Спокойно! Вече е назначен новият диригент – известен тенор от бургаската опера.

 • КГБ
  June 29, 2020 - Reply

  Съкратен тенор от Бургаската опера.
  Да назначен от както бе представен по Хоризонт-зам. Кмета АКРОБАТ.

Leave a reply