Община Ямбол започна основен ремонт, реконструкция и модернизация на уличното осветление в града – над 5100 нови LED осветителни тела ще бъдат поставени

Ямбол, 12.11.2021

В ход са дейностите по изграждане, основен ремонт и реконструкция на външно изкуствено осветление на пътища, улици и площади на територията на община Ямбол. До момента с почти изцяло обновено улично осветление са кварталите „Георги Бенковски“ и „Златен рог“, улица „Граф Игнатиев“ и част от улица „Димитър Благоев“. Поетапно дейностите ще преминават и във всички останали жилищни комплекси.

По време на проекта старите и амортизирани осветители ще бъдат подменени с над 5100 нови LED осветителни тела, на места ще бъдат поставени и допълнителни. Вложените в проекта осветителни тела са произведени от „Филипс“, качеството им е в съответствие с всички относими европейски стандарти и притежават сертификати и маркировки СЕ, ENEC и дори най-новия ENEC Plus. Фирмата дава гаранция 10 години за своите продукти. Ямбол е вторият областен град в България, в който системата за изкуствено външно осветление ще бъде реализирана с LED осветителни тела, произведени от „Филипс“. По проект допълнително ще бъдат монтирани над 400 поцинковани стълба за улично осветление  и над 20 000 метра кабел.

Подмяната с ново светодиодно осветление е и пряко свързано с намаляването на пътно-транспортните произшествия в нощните часове и по-голямата безопасност на гражданите и гостите на Ямбол, както и намаляване на консумацията на електроенергия. Очакваните годишни спестявания на електрическа енергия след реконструкцията на системата улично осветление са не по-малко от 70% спрямо базовата линия или изразено в абсолютни стойности: 2 111 575,18 kWh на стойност над 400 000 лева само за една година. Направената инвестиция ще бъде върната за по-малко от 10 години.

Жителите на града ще получат допълнително светлотехническа категоризация на уличната мрежа и нормиране нивото на осветление, съгласно действащите европейски и хармонизиран български стандарт EN 13201; оптимизиране на мощността на осветителните тела, покриващи изискванията за съответните класове улици; димиране на уличното осветление по график, както и значително токово разтоварване на електрическата захранваща мрежа.

По време на дейностите ще бъде извършена подмяна на редица амортизирани елементи от системата за улично осветление. Частично ще бъде въведена и автоматизирана система за управление и мониторинг на уличното осветление. По време на работата на екипите ще се налага временно изключване на отделни осветителни тела, за което Община Ямбол изказва своите извинения към жителите на града.

Плановият график на фирмата изпълнител е обвързан и с метеорологичните условия, както и с доставките на отделните производители. Дейностите по модернизация на осветлението трябва да приключат в рамките на 245 календарни дни.  Стойността на проекта е 3 886 680 лева с ДДС . За справка – предходният проект за улично осветление от 2017 година при предното общинско ръководство е бил на стойност 8 400 000 лева с ДДС.

 

About the Author :

4 Comments to “Община Ямбол започна основен ремонт, реконструкция и модернизация на уличното осветление в града – над 5100 нови LED осветителни тела ще бъдат поставени”
 • някой
  November 13, 2021 - Reply

  добре де кмете и екипа ти толкова ли е трудно да кажете коя е фирмата изпълнител ? Кога е проведена тръжната процедура , кой я спечелил ? Нали подхода да се крие кой “усвоява” беше присъщ на предния кмет и Ревански обеща открито управление , сега защо крие ?

 • SOS
  November 13, 2021 - Reply

  Аман от вечно недоволни хора. Толкова неща се правят,а все ще има някой за нещо да мърмори. Тогава спечелете избори,станете кмет и да видим какво ще построите,като толкова критикувате.

  • някой
   November 13, 2021 - Reply

   Искам да знам коя фирма прави ремонта и на коя фирма се плащат парите от моите данъци ? Толкова ли е трудно да се проумее това което в цивилизованите държави е практика – да е ясно кои фирми усвояват обществен ресурс ? Та нали именно Ревански прокламира прозрачността на работата си , защо се крие КОЙ прави ремонтите в града ни ? Да не се окаже ,че тази “прозрачност ” на кмета е привидна а зад нея прозира интереси на фирми , тоя филм го играхме при Славов защо Ревански повтаря подхода ?

 • Време беше да изпълзим от мрака
  November 15, 2021 - Reply

  Проектът е за 3,8 млн срещу 8,4 млн при предишните..в чие чекмедже е трябвало да отиде разликата

Leave a reply