Община Ямбол е получила малко над 26 % от европейските средства

sn_SU Kl. OhridskiЯмбол, 18.010.2018 г.

На четвъртата година от втория програмен период община Ямбол е получила малко над 26 % от европейските средства по осемте проекта, по които работи, а изпълнението им е започнало, но се бави. Общата стойност на осемте проекта на общината е 61 944 359,44 лв., от тях брутната финансова помощ е 54 116 600 лв., а собственото участие е 7 827 759,35 лв. Реално получените досега средства са 16 356 083,66 лв.

Инфраструктурните проекти, по които се работи, са „Устойчиво и интегрирано развитие на образователната инфраструктура на община Ямбол” и „Комплексни мерки за обновяване на Професионална гимназия по земеделие “Христо Ботев” град Ямбол”.

По първия образователен проект се извършват ремонти в детските заведения – детска ясла „Мечо Пух”, ДГ „Свобода” и яслата към ДГ „Пламъче”, а реновирането на сградата на СУ „СВ. Климент Охридски” ще започне след 19 януари, за когато е насрочена церемония по първа копка на ремонта, въпреки че децата бяха преместени да учат в сградата на ОУ „Христо Смирненски” месеци по-рано.

Тепърва ще започват и ремонтните дейности в ПГЗ „Христо Ботев”, сградата да е заградена, но утре – 19. 01. 2018 г., ще бъде направена първа копка на ремонта.

Общината твърди, че през първите месеци на 2018 г. ще започне и модернизацията на втората част от ул. „Г. С. Раковски”, на централната градинка пред пощата и ремонта на ул. „Преслав” – от площад „Боровец” до пресечката с ул. „Акация”, но тепърва ще видим дали това ще стане, защото по този проект имаше проблеми с обществените поръчки.

Не се вижда и кога ще започне реалното строителство на пречиствателната станция по най-големия проект на общината за водния цикъл. В края на миналата година трябваше да бъдат получени офертите за избор на нов изпълнител, след като първият фалира, но процедурата отново се е закучила, защото е имало обжалване. Посоченият срок за изпълнение на пречиствателната станция е 650 дни, но не е ясно изобщо кога ще се стигне до сключването на нов договор. От една страна вероятно ямболци не бързат да бъде довършена пречиствателната станция, защото след приемането й от „ВиК” – Ямбол ще трябва да започнат да плащат и такса за пречистване, но големият проблем е, че ако не бъде завършен успешно проектът до 2023 г. общината ще трябва да връща парите, получени по него. Що се отнася за цената на водата, хората могат да са спокойни, че още доста време няма да се плаща за пречистване, защото дори и да бъде завършена пречиствателната станция, което не се знае кога ще бъде разположено във времето, след това има период на изпитания, който ще продължи повече от година, че може и две.

Така или иначе общината разполага с 5 години, за да усвои успешно всички европейски средства, за които вече има одобрени проекти, защото до края на 2023 г. трябва да приключи строителството им, но не е ясно как ще се справи с реализацията им, след като през тази година ще трябва да изпълнява и проектите по заема от 17 млн. лв., който кметът все пак ще изтегли.

Диана Иванова

About the Author :