Община Ямбол два пъти поиска от Министерство на отбраната изоставени военни имоти

Ямбол, 23.02.2021 г.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански е поискал два пъти придобиване на собственост от община Ямбол на държавни имоти с отпаднала необходимост на територията на град Ямбол. Първото искане е отправено през месец май 2020 година, а второто – през месец декември 2020 година. Имотите се намират в района на бившите „Пехотински казарми“.

В молбата, отправена към министъра на отбраната Красимир Каракачанов, бяха описани и намеренията на община Ямбол за бъдещето развитие на имотите, които се характеризират с изключително важно значение за развитието на нашия град.

Целта е върху тях да бъде изграден нов жилищен комплекс със съвременна инфраструктура и прилежащите към тях зони за отдих,  обществени функции, нови улици, спортна и образователна инфраструктура, търговски площи и паркова територия. Предложението беше включено в Програмата за управление и разпореждане с общинската собственост за 2020 година, одобрена от Общински съвет Ямбол.

Отговор от Министерството на отбраната е получен в началото на тази година. В него се посочва, че министърът на отбраната не дава положително становище на отправените искания, като се мотивира с необходимостта от реализиране на приходи за държавния бюджет.

На 29 януари 2021 година МО обявява търг с тайно наддаване на редица имоти в цялата страна, сред които и един от деветте парцела от бившите „Пехотински казарми“ в Ямбол. Началната тръжна цена на имот с площ от 98,398  декара, заедно с 28 сгради, е 5 173 000 лева, а търгът в сградата на МО е насрочен за 5 март 2021 година.

Община Ямбол уважава решението на Министерството на отбраната, което иска да продаде свой имот и да реализира съответния приход и е готова да окаже необходимата помощ на всеки бъдещ инвеститор, който ще допринесе за икономическото развитие на града. Имотът остава в границите на общината, без значение кой ще бъде неговият купувач.

 

В отговора на МО се посочва и това, че при неуспешни тръжни процедури ще бъде преразгледана визията за тях. Имайки предвид това, община Ямбол е готова отново да поиска имотите с отпаднала необходимост за МО, но с голямо значение за Ямбол.

Вярваме, че с горепосочените факти ще бъде сложен край на всякакви опити за манипулация на общественото мнение.

Пресцентър на община Ямбол

 

About the Author :

3 Comments to “Община Ямбол два пъти поиска от Министерство на отбраната изоставени военни имоти”
 • Ямболия
  February 23, 2021 - Reply

  Ще се борим и ще си върнем тази земя. Това е най-добре разположеното място за градско строителство и градска инфраструктура на Света. Боровец го пази от северни ветрове. Има лек наклон на юг,за добър отток на канализацията. Далеч е от индустриалната зона и въздухът е чист. Земята е здрава за строежи . Лятото от изток духа лек ветрец,за да разхлажда. Има и много други предимства тази 800 декара земя.

 • Геро
  February 23, 2021 - Reply

  Да далаверата трябва да върви, нищо че ще построят поредния посредствен, да не кажа грозен комплекс. Само не разбрах, кой ще живее там. Хората гледат да се махнат от този град,.

 • ТУНДЖАНЕЦ
  February 24, 2021 - Reply

  Този град,неуважаеми г-н Геро е моят град . Аз го обичам ,живея в него и съм щастлив. ЯМБОЛ ще остане и ще се развива и тогава,когато и прах няма да остане от нас. Аман от злобари. Е, няма да стане на вашата. ЯМБОЛ изживя кризата и пак ще върти напред и нагоре.

Leave a reply