Община Ямбол бави новата транспортна схема

AvtobusAДва месеца и половина след решението на Общински съвет за нова транспортна схема на градските автобуси нищо с транспорта в града не се е променило, само неяснотите стават по-големи. Според новата транспортна схема маршрутът на автобус 5 се променя и вече след кръстовището на ОУ „Христо Смирненски” ще продължава към РЗИ и болницата, променен е и времевият интервал на автобусите – те ще се движат през 30 минути, а не както досега през 16 минути, само в най-пиковата част от деня, ще се запазят досегашните им курсове. Единственото изпълнено решение от сесията на Общински съвет от 24 февруари, когато беше приета новата транспортна схема, е че община Ямбол е обявила обществена поръчка за избор на превозвач на линиите, които сега изпълнява „Ямбол бус”.
Припомняме, че договорът на сдружението на частните превозвачи от Ямбол, е изтекъл на 1 януари 2016 г. и областният управител го е удължил до провеждането на конкурс, но за не по-дълъг срок от 31 декември 2016 г.
Обществената поръчка е обявена на 14 април, оферти ще се събират до 2 юни, а самата процедура ще се проведе на 3 юни. Прогнозният обем е 3 243 310 км пробег за целия срок на договора, който е 60 месеца или 5 години, а прогнозната стойност на поръчката без ДДС е 2 700 000 лв. Обществената поръчка обхваща линиите 2, 5, 7, 11, 14а, 15, 16, 18Б, 18К.
Документацията на обществената поръчка ни дава яснота как се променят разписанията на автобусите според новата схема.
В делничен ден автобус номер 2, например, вече ще има не 54 курса, които траят от 6,10 до 21,54 часа, както досега, а само 38 курса от 6,05 до 22,49 часа. Автобус 5 досега е имал 54 курса от 6,10 до 22,11, а според новото разписание ще има 37 курса от 6,05 до 22,18.
Той си променя и маршрута (след спирка Факултет „Техника и технологии” той ще се движи по ул. „Ген. Заимов” (спирка „Христо Смирненски”), по ул. „Д. Благоев” (спирки РЗИ и болница), след което на площад „Боровец” ще продължава по старата линия към ж. к. „Г. Бенковски”. На връщане маршрутът ще бъде същият, като е предвидено да има спирка до пожарната).
Автобусите 7, 11 и 14 а, са предназначени основно за пътуващите работници и затова имат по два курса.
Автобус 7 се движи от обръщалото до ж. к. „Хале до бившото „Ягода”. Номер 11 е от „Хале” до обръщалото на „Видона” в посока към Ормана. Номер 14а е от ж. к. „Г. Бенковски” до бившото „Ягода”.
Според новата транспортна схема ще се създаде автобус с номер 15, който ще се движи от ж. к. „Диана” до „Златен рог” и индустриалната зона, но той също ще ходи до болницата. Спирките му са – обръщалото на ж. к. „Диана”, „Граф Игнатиев”, „Милин камък”, РУМ, „Зорница”, Пени маркет, „Христо Смирненски”, РЗИ, болница, „Боровец”, ДЗИ, Билла, Вакуумна техника, индустриална, „Златен рог” (ТИИЦ), стадиона, ТМТ, спирка хотел „България”, ДЗИ, „Боровец”, болница, Кварта, Комплексен център, Пени маркет, РУМ, Вилтон, „Граф Игнатиев” обръщалото на ж. к. „Диана”.
Автобус номер 16 също ще бъде с по-малко курсове – досега те бяха 54, сега ще бъдат 41, от които 27 обслужващи Кукорево, а 14 от ж. к. „Диана” до „Златен рог”.
Странно е, че в обществената поръчка се посочват автобуси с номера 18 Б и 18 К, но те нямат разписания. От документацията на обществената поръчка се вижда и как се променят и разписанията на другите линии, които изпълнява „Юнион Ивкони”. Фирмата има договор за обществен превоз с община Ямбол до 7 април 2021 година.
Автобус номер 1 досега е имал 58 курса, от които 11 до „Язаки” и 48 до ж. п. гара, а по новото разписание ще има 50 курса – от които 11 до „Язаки” и 39 до ж. п. гара. Разписанието на автобусите 20 и 25 не се променя.
На запитване от страна на вестника кога ще се въведе новата транспортна схема от община Ямбол съобщиха, че това ще стане след провеждане на обществената поръчка и подписване на договор с избрания изпълнител. Така че недоволните от сегашния транспорт ще продължават да се мъчат поне още няколко месеца.
Всичко това поставя и няколко големи въпроса – дали написаното на хартия разписание ще се спазва и дали най-после самото разписание ще бъде достъпно на самите спирки, защото това, че го пише на сайта на община Ямбол, например, не означава, че до него имат достъп пътуващите.
И когато бъде въведен ред както с поставяне на разписанието по спирките, така и с неговото стриктно спазване – едва тогава и общината, и превозвачите могат да имат някакви претенции към пътниците, а не само да се жалят че няма пътуващи и че транспортът бил на загуба, защото те самите принудиха хората да не разчитат на автобусите и да си търсят начини да се спасяват сами, както могат.

Диана Иванова

About the Author :