Община “Тунджа” споделя опит за премахването на таксите в детските заведения на работна среща

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСдружение „Свят без граници“ и фондация „Тръст за социална алтернатива“ организират работна среща, която е част от кампанията за безплатни детски градини в цялата страна. Срещата ще се проведе на 17 и 18 октомври в х-л „Тунджа“, гр. Ямбол.

На срещата ще вземат участие общински съветници и представители на общините Лесичово, Павликени, Куклен, Луковит и Антоново. Четири от тези общини проявяват интерес да премахнат таксите в детските градини. Община Антоново съвсем наскоро направи ранното образование напълно безплатно. На място представителите ще се запознаят с добрия пример на община „Тунджа“ в отмяната на таксите. След обсъждането на добрите практики в тази област, ще бъдат посетени и две детски заведения. На 17 октомври (сряда) е организирана среща в детска градина „Щурче“, с. Кукорево и на 18 октомври (четвъртък) на детска градина „Изворче“, с. Хаджи Димитрово. На място ще има възможност за лична среща с директорите на градините, екипа, децата и техните родители.

Към момента 13 общини в страната изцяло са направили градините безплатни, а други 13 – частично са премахнали таксите и сериозно са облекчили родителите. Достъпът до образование на малките деца е основополагащ за бъдещия им успех. Оценка на въздействието, извършена от Световна банка през 2015 г. показва, че детската градина е прекалено скъпа услуга за много бедни семейства. Именно затова сдружение „Свят без граници“ и фондация „Тръст за социална алтернатива“ започнаха кампания детските градини да станат безплатни за всички деца. Кампанията е част от проекта „Всички заедно за силно и равно начало“, продължение на инициативата „Готови за училище“. В проекта участват 18 неправителствени организации.

Свободният достъп до детски заведения би струвал на националния бюджет допълнително 66 млн. лв. годишно за цялата страна. Проведено през 2017 г. проучване на „Алфа рисърч“ показва, че подобно решение се подкрепя от 75% от населението.

About the Author :