Община „Тунджа“ празнува с богата програма

„Тунджа“, 22.04.2023 г.

С богата празнична програма Община „Тунджа“ отбеляза своя празник – Международния ден на Земята.

Празникът започна с откриване на изложението „Произведено в Тунджа“, което показа многообразието на тунджанските производители.

На тържествена сесия на Общински съвет “Тунджа“ бяха връчени наградите за Деня на общината, определени с решение на съветниците и със заповеди на кмета.

„Нека обичта ни към общината да води всички нас към съзидателност и заедно, да продължаваме да работим за прогрес, за успехи и с бързи темпове да отговаряме на предизвикателствата. Да не позволяваме на проблемите и на ежедневието да превземат вдъхновението ни, защото то е движило и ще движи общината ни напред“, каза в приветствието си председателят на Общински съвет Нели Славова.

Званието Почетен гражданин на община „Тунджа“ беше присъдено на Янка Лилова, която сподели, че 35 години от нейните 70 години са минали в работа за нейното село и нейната община „Тунджа“ и ще продължава да го прави, докато може.

Гост на тържествената сесия беше зам.-председателят на 49-то Народно събрание Кристиан Вигенин, който изтъкна, че община „Тунджа“ има всички основания да празнува с ентусиазъм празниците, защото е силна и в делниците.  „Не съм виждал друга община, в която да има такъв силен екип и такова чувство за общност, каквото е създадено в община „Тунджа“. Това е и в основата на успехите, които постига общината. Там, където има разбирателство, там, където има споделени общи цели, там идват и резултатите“, каза още той.

Празникът продължи с тържествена церемония пред сградата на общината. Четиригодишната Александра изпълни химна на общината, написан и изпят от певицата Вили Русева.

Архимандрит Димитрий в съслужение с ямболски свещеници отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на жителите на общината.

„Всеки успех на нашата община „Тунджа“ бе като връх, разкриващ ни нови хоризонти, нови цели, които да покорим с енергия, ентусиазъм и задружност“, каза в приветственото си слово кметът Георги Георгиев и благодари на всички, които имат принос „Тунджа“ да бъде това, с което всички нейни жители се гордеят. Той допълни, че посреща с увереност това, което предстои занапред, защото знае, че заедно с тунджанци могат да  преодолеят всички препятствия и че общината я очакват нови успехи, вдъхновени от хората и за хората.

По традиция тържествената церемония завърши с изпълненията на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, които огласиха с прекрасните си песни и танци центъра на Ямбол.

Празничните прояви продължиха в с. Тенево с Общинския празник на художествената самодейност „Хоро се вие, песен се пее”, на който се изявиха 41 групи и индивидуални изпълнители от община „Тунджа“.

Достоен финал на празника беше тържественият концерт, който събра на сцената на Народно читалище „Просвета – 1910“, с. Тенево два професионални фолклорни ансамбъла – Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и Фолклорен ансамбъл „Мизия“ гр. Търговище. Професионалните певци, инструменталисти и танцьори отново доказа смисъла фолклорното богатство да е близо до извора, за да се съхрани и да пребъде.

About the Author :