Община Болярово спасява 253-годишен храм

vs161103-001.BMPБлаготворителна кампания за спасяване на един от най-старите храмове в Ямболска област започна община Болярово. Църквата „Успение Богородично” в родното село на Стефан Караджа е изградена през 1763 г., но днес е заплашена от разруха. Общината успя да намери средства да ремонтира покрива, но кампанията продължава, защото има нужда и от ремонт в самата църква.

Църквата „Успение Богородично” в боляровското село Стефан Караджово е построена преди  253 години, но днес се нуждае спешно от спасителен ремонт. Община Болярово разработи проект за реставрацията й, с който кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, но проектът е отхвърлен. Затова общинското ръководство започна благотворителна кампания за набиране на средства за спасението на църквата.

„Тази година се налагаше да направим първи етап от ремонта на църквата, защото покривът беше почти пред падане и при една по-тежка зима щеше да бъде в изключително тежко състояние. Затова намерихме необходимите средства”, обясни кметът на общината Христо Христов.

vs161108-002.BMPОт дарения и общински средства са осигурени около 15 000 лв. Най-неотложните ремонтни дейности вече са завършени: „Извършен е основен ремонт на покрива на църквата, изцяло са подменени дървената част, нова конструкция има дървена, нови летви, черна хартия е поставена над тях и нови керемиди, с което смятам, че затворихме и запазваме сградата за следващата година”, допълни още кметът.

Близо 40 години с поддържането на църквата  се занимава семейството на баба Стояна. В началото двамата с мъжа й я ремонтирали, а сега е поверила грижата за храма на своя син. Тя вече трудно си спомня, кога е започнала да се грижи за църквата, но помни как нейният мъж все е бил качен на покрива да я ремонтира и това е успяло да я съхрани.

vs161108-001.BMPБаба Стояна разказва, че през годините този храм е имал и много врагове, които са искали да го премахнат, няколко пъти църквата е обирана и са взети едни от най-хубавите икони. Техен съсед дори се зарекъл, да събори храма. „И аз му думам, не я събаряй черквата, да знаеш, че черквата хапе, ако те охапи цял живот ще теглиш. И сега хвана захарна болест и ерген остана и тегли. С черквата шега няма, това трябва да го знаете.

На въпроса „Какво ти даде черквата?”, баба Стояна отговаря: „Душа, здраве ми даде, да сторя 85 години и много болна бях, момчето ми спаси”

vs161108-003.BMPВ селото се пази и котелът, в който е кръстен Стефан Караджа, но той стои при кмета, за да не привлича крадци. Местните хора се надяват, че ремонтът ще продължи.

Димитър Гайдаров, който се грижи за храма, разказва: „Очакваме някой, който желае да помогне за по-нататъшната реставрация на църквата. Трябва отвън да се измаже, вътре таванът да се оправи, както му е редното. Иконите да се реставрират. Това е, което е най-важното”.

Набирането на средства за благотворителната кампания продължава: „Надявам се следващата година да продължим, защото е грехота, просто е грехота да оставим най-стария храм, най-хубавата църква, църквата, в която е кръстен Стефан Караджа, църквата, която е обявена за паметник на културата, една атрактивна църква да бъде в такова състояние”.

От общината очакват помощ и от Сливенска митрополия, и от Комитета по вероизповедание и от бизнеса, за да може храм, съхранил 253-годишна история, да пребъде и занапред.

Диана Иванова

 

About the Author :