Общината очаквала 10 процента печалба от Синята зона

chelen-1Около 10 процента печалба окачвала като разчети община Ямбол от „Синята зона” през тази година и от дейността на паяка, който също е част от Общинското предприятие „Платени зона за паркиране”. Според секретаря Антон Кабрански бюджетът на предприетието ще достигне половин милион лева, макар в бюджета да са заложени само 387 063 лв. за разходи, от които 202 560 лв. за заплати на 24 души, които по щат работят в него.

Припомняме, че от 25 януари тази година обхватът на „Синята зона” в Ямбол беше разширен с още 350 паркоместа, които обхващат 15 улици и междублокови пространства, а първоначално от средата на 2013 г. беше въведено платено паркиране на 12 обществени паркинга с близо 480 паркоместа. Според общината „Синята зона” все още не е достигнала пълния си обхват, според решението на Общинския съвет.

През миналата година модернизацията на „Синята зона” глътна над 110 000 лв. С тях бяха закупени 9 паркинг автомата, които струват 78 000 лв., а за специализирания автомобил за репатриране на коли отидоха 35 000 лв. Вероятно очакваните през тази година по-добри приходи идват най-вече от собствениците на автомобили, които живеят в обхвата на „Синята зона”, защото след разширението й те щат не щат трябваше да платят таксата от 50 лв. годишно, или по 5 лв. на месец, за да могат да паркират близо до домовете си.

Съвсем съзнателно заедно с разширението на „Синята зона” общината въведе и т. нар. паяк или репатриращ автомобил, който обикаля околните улици и „вдига” неправилно паркираните коли. Според секретаря на общината дейността на паяка е много ефикасна и той значително е подобрил културата на паркиране на водачите. Припомняме, че за освобождаване на вдигнат с паяка автомобил от наказателния паркинг цената е 40 лв., ако на него са поставени и скоби от „Синята зона” – става 60 лв. плюс левче за час престой в паркинга. А ако колата е неправилно паркирана и паякът евентуално ще започне да я вдига, шофьорът ще се отърве само с 20 лв. глоба, ако „дотърчи” навреме и успее да улови момента преди отнасянето й.

Анализите на общината от разширяването на „Синята зона” показват, че направените разходи са напълно оправдани и са поносими за бюджета, твърди секретарят на общината. Според него е постигнат основният ефект, който общината е целяла – да се въведе ред в паркирането, да се осигури по-свободен достъп до централната част на града и да се освободи центърът от струпването на коли. Вече в центъра винаги има свободни места за паркиране. Друг е въпросът, че струпването на коли се пренесе в периферията на „Синята зона” и сега живеещите наоколо „изпищяха”, защото вече не могат да намерят място къде да паркират. Някои от тях дори искат и при тях да се въведе платено паркиране, за да има къде да оставят колите си.

Факт е, че разширението на „Синята зона” освободи паркингите в центъра и живеещите там вече винаги имат свободни места за паркиране, но основните недостатъци, които бяха и при въвеждането й, си остават. Все още не е ремонтирана нито една улица от местата, където беше въведено разширението и зеещите дупки си стоят. От общината твърдят, че улиците ще бъдат подобрени, когато започне ремонтирането за тази година, но засега това не е факт. Остава си и другата недомислена такса за втори автомобил, която не е съобразена със стандарта на живеещите в града. За втори автомобил в Ямбол се плаща 250 лв. годишна такса или по 50 лв. на месец, което реално е 300 лв. на година. За сравнение в Бургас за първи автомобил се плаща 43,20 лв., а за втори – 86,40 лв., което е несравмино с ямболската такса, а всички знаем, че доходите в Бургас са значително по-големи от ямболските.

Другият ефект от „Синята зона” са работните места, които все повече се увеличават. През тази година щатът е 24 души, докато 2 години по-рано беше 16. Както е тръгнало с тези общински предприятия, които общината прави едно след друго, скоро ще се превърне в един от най-сериозните работодатели в града. Припомняме, че при приемането на общинския бюджет стана ясно, че 666 души са назначени в структурите и учрежденията, на които бюджетите им минават през общината, като в това число не се включват учителите на детски градини и училища. И в това нямаше да има нищо чак толкова лошо, ако не беше партийната деформация при назначаването, защото е публична тайна, че заемането на работно място е пряко обвързано с партийната благословия или дори партийната принадлежност към ГЕРБ.

Диана Иванова

 

 

About the Author :