Общината затлачи още един европейски проект

DSC07231Община Ямбол успя да затлачи още един европейски проект – този път става въпрос за благоустрояването на центъра. То е спряно за неизвестно засега време, точно когато се предполага, че най-после условията за работа ще се нормализират, докато напук на всички строителни стандарти се копаеше и се наливаше бетон в дъжд и студ.

Официалното съобщение от пресцентъра на общината е, че спирането е заради открити при изкопните работи археологически останки и влошени геоложки условия. От общината твърдят, че по констатации на фирмите – изпълнители на обекта, има установени няколко зони на овлажняване на почвата, които към момента не позволяват продължаване на строително-монтажните работи. В прессъобщението се цитира, че съгласно издадения акт за установяване състоянието на строежа при спиране на строителството, е необходимо да се проведе изпитване на земномеханичните показатели на земното легло и издаване на протокол от независима лицензирана лаборатория. Тестовете ще бъдат извършени след стабилизиране на атмосферните условия и частично изсушаване на терена в проблемните зони.

DSC07232Другото оправдание за спирането на проекта са намерените в района на обекта стари останки от кости, наподобяващи човешки, както и късове от домашни глинени съдове с неизвестен произход. Община Ямбол твърди, че вече е задвижила задължителната процедура по Закона за културното наследство, изискуема в такива случаи, и се очаква становище от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерство на културата.

Последното оправдание е меко казано смешно, защото за тези археологически находки беше съобщено на 25 февруари, а самите находки са от средата на месеца. Явно на общината й трябваше повече от месец, за да се сети да оповести и да намери оправдание за спирането на проекта.

DSC07236Самите изпълнители на проекта потвърждават версията на общината, че има преовлажняване. Те поясниха, че не може да се работи на други участъци, в които няма проблеми с овлажняване на терена, защото според нормативните изисквания, когато има акт за спиране на обекта, се спира цялата работа по него. А само издаването на този акт е оправдание за законно удължаване на срока на проекта. Така че не е ясно дали наистина има нужда от спиране, или на общината й е нужно обективно и нормативно оправдание, за да може да удължи законно срока на изпълнението на проекта.

DSC07237Изпълнителите заявиха и че все още няма плащане извън авансовото, но се подготвят документи за първото плащане на реално извършени дейности. Това обаче не било пречка за изпълнението на обекта, бяха категорични те.

Припомняме, че досега община Ямбол няма изпълнен в срок европейски проект, няма и проект, на който да не се е наложило доплащане от общинския бюджет, няма и проект, изпълнен без някакви проблеми. За нея европейските инфраструктурни проекти се превръщат в драми,  видими за всички. Така се случи с ремонта на парка, който продължи повече от година, а трябваше да приключи за 75 дни. Така стана с канализацията на Каргона, която е истинско мъчение за каргонлии, особено през дъждовната зима, така стана и с ремонта на Безистена, който щеше да падне заради конструкторска грешка и още и още не може да бъде отворен. Колкото и да има обективни причини за това, явно става въпрос и за субективна невъзможност да се планират правилно нещата, за да бъдат сведени проблемите до минимум.

Що се отнася за проекта за реконструкция на центъра, най-голямата грешка на общината е, че не започна строителството много по-рано, след като имаше обективна възможност да го направи. Обществената поръчка за избор на изпълнител на обектите беше спечелена още през юли 2014 г., през август вторият участник заяви, че няма да обжалва поръчката, въпреки несъгласието си с начина по който е определен победителят, защото в противен случай Ямбол може да загуби европейските средства. Два месеца общината се мота и не започна работа по проекта, макар това да бяха най-благоприятните месеци от края на лятото, началото на есента и точно ден след Димитровден, когато строителите спират работа, тя реши да започне строителството, разчитайки, че зимата щяла да бъде благоприятна. Справка в системата за управление и наблюдение на европейските проекти показва, че решението за одобрение на проекта е на 29 април 2013 г., началото му – т. е. подписването на договора е на 20 май 2013 г., а краят му е на 20 май 2015 г. Или иначе казано крайният срок за завършване на проекта приближава, работата не е свършена и затова общината се нуждае от официално оправдание за забавянето на проекта и го намира. А още от самото начало на строителните дейности кметът се застрахова и каза, че проектът трябва да приключи до октомври, когато е крайният срок за всички строителни дейности. Според същата система досега по проекта са платени само авансовите 1 654 079 лв. за 2014 г., а през тази година получената сума е само 74 600 лв.

На нас ямболлии не ни остава нищо друго освен „да стискаме палци” общината да не оплеска съвсем този проект, защото иначе получените средства ще трябва да бъдат платени от бюджета, т. е. от нашите данъци. Да не говорим, че същото важи и за проекта за канализацията и за Безистена, който също е спрян. Вероятно скоро предстои и спирането на проекта за Каргона, защото и неговият краен срок приближава – 31 март 2015 г., а изпълнението му е доникъде.

Диана Иванова

About the Author :