Общественикът и предприемач Сашо Дончев представи проекти, които иска да осъществи в Ямбол

 

Ямбол, 09.12.2021 г.

В зала 203 на Община Ямбол се състоя среща на кмета на Ямбол Валентин Ревански и неговите заместници Михаил Керемидчиев и Енчо Керязов с бизнесмена Сашо Дончев, един от създателите и изпълнителен директор на „Овергаз“. Дончев изтъкна, че „Овергаз“ е ямболска компания, която е напът да се върне отново в Ямбол с всичките ѝ дейности.

Предприемачът, който е роден в Ямбол, представи проекта си за учебно-образователен клъстер, обхващащ университети и технически гимназии, които ще подготвят кадри за газоснабдителната компания. За неговата реализация е регистрирана „Овергаз Академия“.

В този учебно-образователен клъстер ще бъдат включени няколко университета. Главен партньор в тази програма ще бъде ямболският факултет „Техника и технологии“ към Тракийския университет, ще участват техническите университети в София, Русе, Габрово, Варна, Минно-геоложкият университет в София, както и технически гимназии. Сашо Дончев припомни, че компанията имат опит в подобни начинания. Преди 22 години „Овергаз“ инициира създаването на „Газова техника“, „Газификация“ и други специалности, свързани с природния газ, в двадесет и една технически гимназии в страната, които сега ще бъдат поканени за партньорство.

Според Сашо Дончев, най-важни в този проект са Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ – Ямбол и Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Н. Й.  Вапцаров“ – Ямбол. 

„Защо го правим? Правим го поради следната причина – през септември ние одобрихме плана за развитие на газоразпределителната мрежа за всички територии, за които „Овергаз“ взима лицензи. В тези общини живеят 3 600 000 български граждани, което прави 1 360 000 домакинства. За да достигне природният газ до всички тези адреси и всички българи да се възползват от най-икономичната и достъпна енергия, ние трябва да изградим 10 000 километра разпределителна мрежа. Към момента ние сме направили 2 500. Срокът за изграждане на цялата мрежа сме го определили до 2036 година. Това означава да включим поне 930 000 домакинства към тази мрежа. След като бъдат изградени тези почти един милион инсталации, те ще бъдат сервизно обслужвани всяка година, както и газоразпределителната мрежа. За целта на „Овергаз“ след 10 години ще са необходими над 3000 специалисти, които да бъдат добавени към съществуващия състав на компанията“, каза Сашо Дончев.

Бизнесменът допълни, че този проект ще допринесе за развитието и на ямболската икономика.

About the Author :

1 Comment to “Общественикът и предприемач Сашо Дончев представи проекти, които иска да осъществи в Ямбол”
  • Anonymous
    December 10, 2021 - Reply

    Много е добре.

Leave a reply