Обучение на доброволци

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 10 април 2014г. в зала „Йорданка Пастърмаджиема” в БЧК-Ямбол се проведе обучение на тема: „Промоция на доброволното и безвъзмездно кръводаряване – цели и тенденции”. Участие взеха 17 души,  представители на младежки неправителствени организации от община „Тунджа” и се реализира съвместно с Отделението по трансфузионна хематология” /ОТХ/ към МБАЛ „Св. Пантелеймон” в град Ямбол и с подкрепата на общинското ръководство на БЧК-Тунджа. Водещи обучители бяха д-р Биана Милкова-началник на ОТХ и Добриела Праматарова-специалист в БЧК-Ямбол.

Обучението е част от дейностите на областно ниво по повод Националната пролетна кампания за доброволно и безвъзмездно кръводаряване и с нея се поставя началото на поредица от инициативи, преминаващи под мотото: „Някой се нуждае от твоята кръв СЕГА”. Основната цел бе, да се повиши информираността на младите хора за процеса на кръводаряване и кръвопреливане, нуждите от кръв и кръвни продукти, състоянието на проблема в България и Ямболска област и др., като по този начин се опитаме да формираме у тях нагласи за включването им в организирани кампании като безвъзмездни кръводарители.

В резултат бе постигната договореност за провеждането на съвместна кръводарителска акция по повод 13 април 2014г.-Цветница под мотото: „Запалете свещичка, подарете любов”, която да се реализира в Отделението по трансфузионна хематология в град Ямбол. Освен това, участниците се ангажираха с проучването на възможности за провеждането на кръводарителски акции в малките населени места на територията на община Тунджа, които да се реализират с подкрепата на местната власт до края на м. май 2014г.

  Добриела Праматарова

 

 

About the Author :