Обслужващ персонал

Borko_poslИмаме нещо старичко, една пиеса на Добри Войников. Името й е „Криворазбраната цивилизация”. В оная епоха, наричана  българското  Възраждане, модата била да се говори на френски.

И който знаел отлично езика на Наполеон, и който тук-там имал представа от него, пълнел речника си с думи от френския. Войников взел, та се подиграл на тая пишман интелигенция.

Направил и друго невъзпитано нещо – нарекъл пиесата си „Криворазбраната цивилизация”.

Не обичам особено пуристите. При днешната напаст в родния ни език на американизми, започнах обаче поне да ги разбирам. Сега и тук, всеки говори храбро на езика на Стайнбек. Френският отдавна стана смешна работа. Той, френският, преди доста години още, си бе изпял песента. Вазов и ред други автори, сторили така, че тренът да стане влак, и още много-много слова, които да звучат добре. И да съответстват на чуждиците.

Някои вече пишат из Фейса само на английски, или на латиница. Латиницата им, всъщност, изобщо не е латиница, а някаква кашотина. Дори да са перфектни в английския, надали това е откровението на Бога за тях. В Силиконовата долина има предостатъчно обслужващ персонал. Там се търси друг персонал, този на неочакваните, на талантливите.

Там нещо ни няма. И пак сме при оная криворазбрана цивилизация, описана от Войников. Тогава поне имало Възраждане, сега – надали…

Борислав Ненов

About the Author :