Обръщение на спортния журналист на ТВ “Диана” Димитър Колев към почитателите на баскетбола в Ямбол

12963378_10205739042583482_2122746040116781671_nЗдравейте приятели!

Казвам се  Димитър Колев и от  26 години съм спортен журналист. Пред очите ми израснаха поколения ямболски спортисти и аз  през годините съм  бил и продължавам да бъда един от най-възторжените им фенове.

Обикновено след баскетболна среща на мъжкия отбор получавам  десетки обаждания от познати,приятели ,пък и непознати  да ме питат   в колко часа ще бъде излъчен мача  в програмата на ТВ “Диана”. Така е било от зимата на 1997 година насам при всички домакински мачове на мъжкия отбор – снимаме мача и го излъчваме.  Тази вечер бе трудно да обяснявам, че излъчване на мач няма да има – новият  президент на клуба – общинският съветник от ГЕРБ Явор Брънков не  позволи да снимаме срещата, така че няма да имаме възможност, както обикновено, да  направим  съпричастни  десетки хиляди към спортния успех на отбора, няма да имаме възможност  да популяризираме играта и тя да печели нови територии и почитатели. Жалко  и за зрителите, и за играта, и за феновете!

Обръщам се  към Вас, за да  обясня ситуацията и да съобщя и нашето решение.

Дни след като Брънков стана председател на  Управителния съвет на Баскетболния клуб   в  телефонен разговор го попитах: “Ще снимаме ли мачовете?“. Отговорът бе: “ще помислим”. Не знам, кои освен него ще помислят, но повече разговори не е имало и това предполагаше, че ще снимаме мача както обикновено ,а след това съответно  го пращаме и до сървъра на Баскетболната федерация, каквото е изискването. По време на срещата днес  дойде пратеник на новоизлюпеният баскетболен началник и ни уведоми, че не е желателно да снимаме мача.

Ситуацията е  обидна! Помислете как ще се почувствате ,ако  се поставите на наше място-снимате, влагате емоции и усилия и някой идва и ви  казва пред  няколко стотин зрители да се омитате…

Явно е,че на  общинският съветник Брънков комуникацията не е от силните му страни. Нито пък дипломатичността.

Редно беше да ме уведоми, че не желае ТВ “Диана” да снима  мачовете и нещата приключваха като при цивилизовани хора.

Другото –  от общинския съветник и баскетболен началник беше нает оператор да снима мача, да го обработи  и да го изпрати до сървъра на БФБ-това струва,а ние го правехме  безплатно. Точно Брънков на Общото събрание говори  за това, как ще търси  пари  за клуба – наемането на видео оператор не ми се връзва изобщо със събирането на пари, а с пръскането им.

Другото  е, че Брънков явно не знае какво е допринесла  за баскетбола в Ямбол  „Диана Кабел“. Ръководството ни е  помагало през всички тези години със средства на  гарнитури от всички възрастови групи. Общинският съветник може да пита и ще му кажат – и състезатели, и треньори.

А знае ли Брънков, че през годините са излъчени близо 2000 мача на различните възрастови гарнитури,взети са хиляди интервюта от треньори и играчи, знае ли Брънков до какво е довело това.Вие ,които разбирате от спорт ще си отговорите-до популяризиране и утвърждаване на баскетбола ,и то в големи мащаби. Той явно не си дава  сметка за това…

Обръщам се  към всички състезатели и треньори от Баскетболен Клуб „Тунджа“ – Ямбол: Изключително много Ви уважавам и ценя и Вие знаете това.Очаквам и да проявите разбиране.Ситуацията е такава,че след като общинарят Брънков ни показа, че спортният екип на ТВ “Диана” е нежелан в баскетболната зала, да взема адекватна позиция, а тя е да не се отразяват баскетболните събития в Ямбол.

Аз работя в институцията ТВ “Диана“, която е водещата медия в региона и е немислимо, да допускам уронването на нейния престиж.А точно това се случи тази вечер в зала „Диана“ – не бяхме допуснати да снимаме и излъчим мач от общинския съветник  Явор Брънков, който отскоро оглавява баскетболния клуб в града ни.

На момчетата от всички гарнитури  желая много успехи и да защитават  безкомпромисно  баскетболната кауза на Ямбол. Играта е велика  и по-голяма от всички!

С уважение: Димитър Колев- спортен журналист

About the Author :