Образи на българи от Бесарабия изгряха в Тенево

Тенево, 24.04.2021

Публика от поне три държави имаше на откриването на изложбата „Корен” на фотографката Михаела Аройо на 22-ри април в тунджанското село Тенево. Събитието, чиято физическа публика беше многобройна дори като за проява в Ямбол, бе излъчвано онлайн и следено от българи в Украйна и Молдова. В 50 фотографии авторката показва ярки личности от Бесарабия, които допринасят за съхраняването на българското самосъзнание. Сред портретите Михаела представя и бита, всекидневието и празниците на региона в документалните си кадри.

Със стихотворението „Българи” на Ценка Илиева секретарят на читалище „Просвета” в Тенево, Нели Ройдева, започна откриването на събитието. Тя описа изложбата като „вълнуващо приключение на стотици километри отвъд Дунав,” в което авторката Михаела Аройо ни среща с „необикновените човешки пътища на нашите сънародници в Бесарабия”.

Младата варненска фотографка разказа за първия си контакт с бесарабски българи на фестивал в Молдова през 2019 година. Тази среща с хората, които живеят повече от две столетия далеч от нашата земя, но са запазили своите език, култура, обичаи и любов към България, я е амбицирала да работи по запечатване на техните образи и бит. Последвалите две фотографски пътувания из Украйна и Молдова са част от по-мащабен личен проект на Михаела Аройо за българските общности в чужбина.

Авторката обясни мотивацията си да покаже изложбата си „Корен” за първи път именно в село Тенево. В Украйна има село Ореховка, чиито жители са преселници от Тенево, пазят спомена за българските си корени и поддържат връзки. Също така, двете села са с едно и също старо име – Пандъклий, все още използвано за назоваването им.

 

Кметът на община “Тунджа”, Георги Георгиев, сподели как изложбата на Михаела Аройо го е изненадала приятно, когато научил за нея, и как тя се вписва „изключително цветно” в двата празника – на община “Тунджа” и Денят на Земята. Той благодари на авторката, че решила „точно тук да експонира тази изложба, точно на този ден, точно в село Тенево, за да направи нашия празник още по-красив”.

„Темата за бесарабските българи е голяма тема за нас”, каза г-н Георгиев, чиято община “Тунджа” е побратимена с Болград, Украйна. От десетките си посещения в района на Болград  той се е убедил, че „тези хора са може би по-големи българи от нас”. „И сега, чрез обектива на Михаела си припомням прекрасните впечатления от тези гостувания, от тези наши българи, съхранили през вековете в най-автентичния си вид българските традиции и обичаи, дух, родолюбие, патриотизъм – всичко онова, за което ние тук повече избиваме на лозунги, отколкото в същността му,” призна Георги Георгиев.

„България е навсякъде, където има поне един българин,” каза кметът на община “Тунджа”, и се обърна към Михаела Аройо – „твоят принос в тази тема, сигурен съм, е огромен”. С него на изложбата гостуваха и председателят на Общинския съвет Нели Славова, новите зам.-кмет Димитър Димитров и секретар на общината Галина Иванова. На откриването присъстваше и кметът на Тенево Димитър Комитов.

Янка Лилова, бивш кмет на село Генерал Инзово, която от години работи за заздравяване на връзките между българските села и тези в Бесарабия, също уважи откриването на изложбата. Сред гостите бяха и представители на читалището в съседното село Маломир. Част от теневския пенсионерски клуб, както и други жители на селото посетиха изложбата. На събитието бяха и фотографи от Ямбол и приятели на авторката.

Стотици души от България, Украйна и Молдова са наблюдавали откриването на живо през Фейсбук, а два дена по-късно записът е преглеждан 3000 пъти. Репортаж за събитието бе излъчено и по молдовската телевизия NTS. На кадрите във Фейсбук българите от Бесарабия разпознаха свои роднини и споделиха за пролети сълзи от осъществения мост. По-рано през деня Михаела Аройо представи „Корен” специално за децата от ОбУ “Васил Левски”, село Тенево.

Като „едни много чисти, светли хора, които са пример за нас какво е българинът всъщност” описа бесарабските българи етнографът Мария Николчовска. С достолепието на възрастта си и впечатляващо бодрия си дух тя призова: Трябва да се учим от тези хора на човечност, на доброта, на отношение към децата и труда, към възрастните, на отношение към България. Г-жа Николчовска разказа ярките си впечатления от експедицията на Етнографския институт към БАН, в която научни сътрудници проучвали бита на бесарабските българи.

Бившата уредничка на Историческия музей в Кърджали завърши спонтанното си слово с това, че „ние сме богати, защото имаме още една България там. Защото имаме още много Българии по света”.

Изложбата „Корен” е осъществена с подкрепата на Национален фонд „Култура” към Министерството на културата. Тя може да бъде разгледана до 7-и май всеки делничен ден от 9 до 15 ч. в читалище „Просвета”.

Снимки и текст: Денислав Стойчев

About the Author :