Обновената ротонда на Минералната баня в Ямбол беше открита с водосвет на Петдесетница

Ямбол, 20.06.2021 г.

На 20 юни, Петдесетница, беше открита ремонтираната ротонда на Минералната баня в Ямбол – архитектурен символ на българския междувоенен модернизъм от 1934 година, проектирана от архитект Александър Куртев.

 

 

 

Семейство Ревански дариха нова мраморна чаша (розета) и мраморен постамент за статуята на богинята Диана.

Строителните дейности са извършени безвъзмездно от фирмите „Металик 97“ АД и „Контраст Билдинг“ ЕООД. Каузата е подкрепена финансово и от екипа на кмета на град Ямбол – общинските съветници от „Пряка демокрация“.

 

 

Камерен оркестър „Дианополис“ посрещна гостите с нежни мелодии, чийто ефект беше усилен от акустиката на някогашния павилион за минерална вода. Присъстващите разгледаха и тематичната изложба „Историята на Минералната баня в Ямбол“, разказана в снимки и текст, подготвена от Община Ямбол, Държавен архив – Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол.

 

 

Отец Янко от православен храм „Успение на Пресвета Богородица“ отслужи водосвет, за да бъде постройката здрава.

 

 

 

 

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански каза в словото си: „Благодаря Ви, че уважихте нашата покана и днес отново сме заедно на това знаково за нашия град място. Изминаха 15 години от неговото затваряне. По неясни причини то беше използвано за нещо съвсем различно и беше загубило своя дух. Щастлив съм, че само ден преди празника на Ямбол, след много усилия и труд, ротондата на Минералната баня отново е върната и е част от облика на нашия град. Искам от сърце да благодаря на всички физически лица и фирми, които застанаха зад тази кауза и помогнаха това да се случи. Пазете това място с висока архитектурна и обществена стойност, скъпи съграждани, то е възстановено за нас! Всеки един гражданин избира дали и как да участва в съдбата на Ямбол, в неговото изграждане, развитие и облагородяване. От сърце искам да Ви пожелая здраве, благополучие и успехи в добрите дела!“

Светлана Бъчварова, началник отдел на Държавен архив-Ямбол, изтъкна в словото си значимостта на ротондата за града.

Община Ямбол покани проф. Милена Куртева, дъщеря на архитект Александър Куртев, да присъства и да сподели спомени и впечатления по време на освещаването на ротондата.

Проф. Куртева благодари за поканата, но отказа да пътува от София поради напреднала възраст. Тя изпрати писмо със спомени за баща си и построяването на Минералната баня в Ямбол, което беше прочетено на празничното събитие.

About the Author :

1 Comment to “Обновената ротонда на Минералната баня в Ямбол беше открита с водосвет на Петдесетница”
  • Ямболия
    June 21, 2021 - Reply

    Възвръща се доброто старо време. Тази наша красота е от много силната за развитието на любимият ни град 1936 година. Браво. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ,ЖИВЕЕЩИ В НАШИЯТ ЯМБОЛ И ОБИЧАЩИ ГО!!! ЯМБОЛ Е НАЙ-ХУБАВ НА СВЕТА ЗА НАС!!!

Leave a reply