Област Ямбол настоява част от водните количества от язовирите Копринка и Жребчево да се връщат в река Тунджа
Ямбол, 24.08.2020 г.
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров проведе работна среща с областните управители на областите Ямбол и Сливен Димитър Иванов и Чавдар Божурски, кметът на Ямбол Валентин Ревански и директорите на местните ВиК дружества по проблемите на намаляващите водни запаси и необходимостта от вземане на превантивни мерки за недопускане на водна криза през следващите години.
Към момента Ямбол няма проблем с водоснабдяването. Последните няколко години през ГНК 7 /главен напоителен канал/ се извършва оводняване на площите около помпена станция Ормана, каза областният управител на област Ямбол. Но ако продължава засушаването и липсата на сняг ще се изправим пред проблем и затова са необходими превантивни действия, каза Иванов.
Област Ямбол настоява част от водните количества от язовирите Копринка и Жребчево да се връщат в река Тунджа, а да не отиват към Марица, с което ще се подобри оводняването в районите на Ямбол и Елхово.
По искане на министър Димитров ще се проведе съвместна среща на областите Ямбол, Сливен и Стара Загора за вземане на конкретни работещи решения.
Пресцентър на областна администрация
About the Author :

1 Comment to “Област Ямбол настоява част от водните количества от язовирите Копринка и Жребчево да се връщат в река Тунджа”
  • Ямболия
    August 25, 2020 - Reply

    Браво на инициативата на кмета на ЯМБОЛ, подкрепена от ръководителите на СЛИВЕН и ЯМБОЛ и също от министър Емил Димитров. Крайно време е да застанем твърдо,срещу кражбите на тунджанска вода от СТ. ЗАГОРА ( повече от 66 години) и да си искаме поне половината за ЯМБОЛ и СЛИВЕН ,а не да я ползват те обилно и да изтича в МАРИЦА( особено лятото). Още веднъж ,едно ГОЛЯМО БРАВО!1! Досега никога наш,ямболски кмет не е повдигал този изключително важен проблем. Отлично е ,че ЯМБОЛ и СЛИВЕН действаме като едно цяло. Само така ние сме силни и съм уверен,че за всичко занапред ще сме единни. ,,СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА,,!!!

Leave a reply