Областният щаб координира противопожарната готовност в Ямболско

SAM_0596Щабът за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и аварии на територията на област Ямбол заседава днес под ръководството на областния управител Димитър Иванов. Акцентът бе върху готовността за реагиране при опасност от пожари, поради настъпващата пожароопасна обстановка през летния сезон. Преди това бе прочетена заповед за частична промяна в състава на щаба: негов зам.-ръководител става зам.-областният управител Волен Дичев, включва се и комисар Диан Моллов – директор на Регионална дирекция Гранична полиция-Елхово.

Контрол върху пожарната обезопасеност на 846 341 дка площи, засети със зърнени култура, от които 713 769 дка с пшеница и 127 035 дка с ечемик, са осъществили през миналогодишната жътвена кампания служителите от „Пожарна безопасност и защита на населението“ SAM_0600в област Ямбол, информира представителят на дирекцията. До участие в кампанията по прибиране на реколтата са били допуснати 364 зърнокомбайни и 1014 броя друга техника.

През 2016 г. в област Ямбол са станали 849 произшествия, на които са реагирали служителите от „Пожарна безопасност и защита на населението“, срещу 425 броя година по-рано. От тях 107 са били с материални щети; 604 – без материални щети; аварийно-спасителна дейност – 37 броя, а броят на лъжливите повиквания е 21. Двама човека са загинали при пожар, а други 6 са пострадали. Сред причините за пожарите с най-голяма честота е проявяването на небрежност при работа с открит огън – в 24 случая, 12 са от късо съединение, 4 от самозапалване, 10 пожара са умишлени и др. От избухналите през SAM_0599миналата година пожари 4 са в посеви, 24 – в стърнища, 8 – в горския фонд.

Добрата новина е, че през миналата година не е имало отказ на пожарна техника, нито има пострадал служител на службата за пожарна безопасност.

В момента се сформира доброволно противопожарно формирование в община „Тунджа“, на което ще бъде предаден и един пожарен автомобил. Той ще е позициониран в депото в село Скалица, където през летния сезон може да има и изнесено дежурство от пожарната. Доброволците ще преминат специално обучение, но се разчита най-вече на пенсионирани пожарникари от региона.

SAM_0594За свършеното по превенцията и техниката, с която разполагат в случаи на пожари, докладваха представителите на военно формирование 2603, на Държавно горско стопанство-Елхово, на Електроразпределение, както и на общините. Стана ясно, че единствено в до подстанция „Кабиле“, намираща се в района съборения бл. 20 в Ямбол, има натрупване на боклуци и това крие потенциална опасност. От община „Тунджа“ информираха, че банкетите на всички 4-класни пътища са окосени, на 80 процента е окосена тревната растителност в гробищните паркове – все обстоятелства, които са свързани със сериозни рискове при евентуален пожар. На съвещание с кметовете и кметските наместници в „Тунджа“ на 30 май ще бъдат поставени всички въпроси, свързани с координацията при евентуални пожари, ще бъдат активизирани и доброволческите гасачески групи по места.

 

 

About the Author :

Leave a reply