Областният управител Д. Иванов: С Търновската конституция са приети преди 140 години закони от Народа – за Народа

DSC_2580В навечерието на празника на българската конституция, на българските юристи и съдебни служители 16 април областният управител на област Ямбол Димитър Иванов, в присъствието на много гости, откри експозицията посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Инициативата е на Народното събрание на РБ и дава възможност гражданите на всяка област да станат съпричастни с историческите факти и събития от онова велико време.

Още в началото областният управител припомни думите на митрополит Антим Видински, първият председател на събранието: „Нашето събрание беше като кораб, изложен на бури. Слава богу, този кораб достигна пристанище. Можем да заявим, че приехме закони от Народа – за Народа“.

DSC_2557Изложбата е организирана благодарение и на Държавна агенция „Архиви“. Като мото стоят думите на Васил Левски, „Всичко се състои в нашите сдружени сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия“. „Тези думи на Апостола и днес звучат актуално и ние сме тези, които трябва да обединим усилия, за да имаме модерна, съвременна България!“, каза още областният управител.За самата изложба говори Светлана Бъчварова, началник на Държавен архив Ямбол.

Изключителна гордост и чест за нас гражданите на ямболска област е, че на Учредяването на Събранието, като представител на Източна Румелия е бил и DSC_2559първият кмет на Ямбол Димитър Хаджииванов.

За времето си Търновската конституция е била най-демократичната в Европа. Тя позволява за първи път да имаме разделяне на властите – изпълнителна и законодателна, разделя се властта между княза и Народното събрание. Търновската конституция позволява свободата на словото, свободата на всеки гражданин да избира и да бъде избиран.

Гости на откриването на изложбата в Ямбол бяха и народните представители Кристиан Вигенин и Николай Пенев, представители на съдебната власт, полицията, културни институции, историци, граждани…

Изложбата може да бъде видяна в Областна администрация Ямбол до 18 април 2019г.

About the Author :