Областният управител Георги Чалъков: Трябва да се изгради нов път около първото възпрепятстващо съоръжение

DSC04651„Възпрепятстващото съоръжение за охрана на българо-турската граница е изградено по цялата дължина на границата на територия на Ямболска област. Единственото нещо, което не е направено все още, е полевият път, който е успореден на съоръжението, изградено от Министерство на отбраната”, това заяви новият областен управител Георги Чалъков в първата си пресконференция пред ямболските медии. Той уточни, че има изработен проект, съгласуван с Гранична полиция, но тепърва трябва да се проведе разговор с Министерство на финансите дали ще се осигурят необходимите средства за неговото изграждане. От думите му стана ясно, че полевите пътища успоредни на новото преградно съоръжение са изградени, остава само пътят край първото преградно съоръжение. „Реално път около него има, но той не е в добро състояние и пречи за нормалната охрана на границата”, коментира още новият областен управител.

На този етап той не можа да отговори на въпроса колко струва новото преградно съоръжение на територията на Ямболска област с мотив, че още не се е запознал, но това е въпрос на който и старият областен управител Димитър Иванов търсеше оправдание да не отговори, преди време той го избягна с мотива, че ще стане ясно колко струва, когато бъде напълно разплатено.

Другият въпрос, на който все още няма отговор Георги Чалъков е за какво точно ще бъдат използвани приведените 1,1 млн. лв. европейски средства за мигрантите. „Конкретна яснота за какво ще се използват тези средства от европейската помощ все още няма, аз поне с такова впечатление останах от разговорите с предишния областен управител”, каза Георги Чалъков.

Той уточни, че предстои да се изясни тяхното предназначение и обеща, че когато стане ясно за какво ще се харчат и какво ще обезпечават, ще съобщи на медиите, за да разберат и хората.

На 11 януари е изтекъл срокът за връщане на решението за такса смет на община Ямбол и за обжалване в съда и той вече е изпуснат, обясни Георги Чалъков, но личното му мнение като гражданин е, че увеличението на такса смет не е справедливо и не е целесъобразно.

По отношение на бюджетите на общините Ямбол и „Тунджа” срокът е изтекъл в петък – 10 февруари, и макар формално вече да е бил областен управител той не ги е върнал, защото неговото правомощие е по законосъобразност, а не по целесъобразност.

Областният управител припомни, че евентуалното връщане на бюджета на община Ямбол не може да отмени решението за такса смет, което е взето с гласуването на план-сметката в края на декември, а в самото приемане на бюджета на община Ямбол няма нищо незаконосъобразно.

“Осигуряването на изборите и работата на Районната избирателна комисия е основното, което трябва да свършим.  Въпреки краткия срок на действие на служебното правителство, с чиито мандат сме и областните управители, мисля, че имаме възможност освен честни и прозрачни избори да свършим и друга полезна работа“, каза още Георги Чалъков.

Във връзка със снеготопенето и евентуалното повишаване нивото на реките и на язовирите областна администрация е пуснала писма до всички общини да се огледат всички потенциално опасни язовири и да се прецени дали е необходимо да се предприемат допълнителни мерки за обезопасяването им, обясни още областният управител, а в края на месеца е назначена регулярната проверка на всички язовири в региона.

По отношение на местния референдум против настаняването на мигранти в Ямболска област Георги Чалъков обяви, че е против да се допуска такъв миграционен натиск на границата и да се допускат да влизат незаконно толкова чужденци в България. „Мисля, че там има огромен резерв в организацията за опазване на държавната граница” каза още той и допълни, че е против и настаняването на мигранти не само в региона, но и в цялата страна.

Новият областен управител обясни още, че не е получил инструкции да извърши проверка на дейността на стария областен управител. Във връзка с най-спешните ангажименти на областна управа той уточни, че предстои да бъде подписан договор по транс-граничен проект за закупуване на един многофункционален автомобил, оборудван с техника за пожаро гасене, наводнения и други бедствия и обеща, че ще направи всичко възможно този проект да се осъществи нормално.

 

 

About the Author :