Областният медицински съвет в Ямбол с мерки срещу коронавируса

Ямбол, 09.03.2020 г.

Изпратени са 10 проби в лабораторията в Стара Загора още вчера. Те са взети от болни от грип, настанени в Инфекциозно отделение, а също и в Отделението по пулмология и фтизиатрия с тежко протичаща вирусна пневмония на ямболската многопрофилна болница. Резултатите още не са пристигнали. Такива проби ще се изпращат всеки ден, бе съобщено на заседанието на Областния медицински съвет за мерките във връзка с коронавируса. В Ямболска област 14 лица са поставени под карантина – това са хора, завърнали се от Италия. От тях петима са здравноосигурени. Най-много от карантинираните са в Ямбол.

Вчера е направен опис на всички налични маски, ръкавици, очила, облекла, необходими за здравните заведения и работещите екипи. Отправено е искане до Министерството на здравеопазването за осигуряване на допълнителни количества. РЗИ-Ямбол разполага с 1000 броя маски, вчера са заявени допълнително още 1100 бр. От болницата ще бъдат осигурени маски на общините – за работещите в административните центрове и за полицията, която осигурява контрол на хората, поставени под карантина. Центърът за спешна медицинска помощ има маски само за няколко дни, РЗИ ще им даде известно количество, надеждите са в допълните маски, които се очакват от МЗ.

Ямболската многопрофилна болница има готовност за допълнителни легла и за две стаи, които могат да се използват за инфекциозно болни. Прокуристът на болницата д-р Димитър Рунков отбеляза, че третият етаж на Инфекциозно отделение с 10 легла е най-подходящ за изолатор. Според д-р Рунков най-големият проблем ще е всеотдайността на екипите, които би трябвало да работят 24 часа с евентуално болни от коронавирус, ако се появят такива, а и това трябва да са не повече от един или максимум два екипа. В момента Инфекциозното отделение на ямболската болница е пълно с болни от грип. На 90 процента е решено как да не се смесват потоците в Спешната помощ.

Отменени са мероприятията, на които се събират много хора. Предписание от РЗИ е изпратено до киното в Ямбол, още снощи бяха отменени двете театрални представления, които трябваше да се играят тази седмица в Ямбол, баскетболната среща тази вечер ще е без публика.

Кметът на Елхово Петър Киров недоумяваше как може да се осигури 24-часова охрана на поставен под карантина – в Елхово има един такъв човек. Той информира, че клубовете се дезинфекцират през час. Най-сериозният местен проблем е, че предстои празникът на Елхово – в сегашната ситуация най-вероятно той ще бъде отложен.

Кметът на Болярово Христо Христов съобщи, че са отложени обществените мероприятия в Болярово, две от тях са в местното училище. Общината спира свижданията в четирите социални заведения на своя територия.

От община Стралджа поискаха поне един полицейски патрул по време на футболните срещи, които трябва да са без публика. Имаше и запитване дали могат да се провеждат пазарните дни в по-малките общини, в Стралджа това е вторник. От РЗИ отговориха първо уклончиво и пожелателно, но бе отбелязано, че в заповедта не присъстват мероприятията на открито, каквото е пазарът.

Коментирана бе необходимостта от много строг контрол при приемане на децата в целодневните детски градини, тъй като те продължават работа. Дали детето да ходи на детска градина, е решение на родителите.

About the Author :

Leave a reply