Областният медицински съвет в Ямбол прие нови противоепидемични мерки

 

Ямбол, 21.01.2022 г.

В сградата на Областна администрация се проведе заседание на Областния медицински съвет, на което бяха обсъдени и приети допълнителни временни противоепидемични мерки за справяне с високата заболеваемост от коронавирус в региона, която се е повишила три пъти от началото на годината. От една седмица Ямболска област се намира в тъмночервената зона.

Мерките бяха предложени от д-р Радостина Калчева, директор на Регионална здравна инспекция – Ямбол, във връзка с отчетената 14-дневна заболяемост на 734,85 на 100 000 население за периода от 8 януари до 21 януари 2022 година, нарастващата заболеваемост и отчитаните негативни тенденции по отношение на разпространението на COVID-19  в областта.

От 24 януари до 30 януари 2022 година се преустановява провеждането на присъствени учебни занятия в учебните заведения в Ямбол и Стралджа за учениците от 5 до 12 клас.

Спортни извънкласни дейности и мероприятия при децата в областта няма да се провеждат от 24 януари до 6 февруари, с изключение на заниманията на картотекирани състезатели.

Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия – музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, в това число и предстоящите Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ и Националния кукерски празник „Кукериада – Тунджа, долината на кукерите”, с изключение на планираната от Община Ямбол Фотоизложбата-конкурс „Кукерландия“, която ще бъде на открито.

От 24 януари до 6 февруари се преустановява дейността на пенсионерските клубове и дневните центрове за възрастни в областта за потребители без сертификати /за преболедуване, ваксиниране, изследване, наличие на антитела/. Отговорниците на посочените обекти трябва да създадат организация за проверка на сертификатите на влизащите.

Мерките предвиждат засилен контрол в хранителните магазини, детските градини, градския транспорт и заведенията на територията на област Ямбол, който ще бъде осъществяван от отговорните институции от 24 януари до 6 февруари.

В посочения срок нощните заведения на територията на Ямболска област преустановяват дейността си от 23:00 часа до 8:00 часа.

Заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов изказа мнението си относно изложбите на „Кукерландия“ и за спортните събития: „Надявам се да има все пак съпътстващо мероприятие, което да продължи традицията. Относно спортните занимания: спортът, дори да е индивидуален – тренират много деца. Ще бъде много трудно затварянето на спортисти. Знаете, че имаме няколко национални състезатели, които са в олимпийски цикъл. Това затваряне ще окаже огромно влияние върху тяхната подготовка. Хората, които се занимават професионално със спорт, трябва да продължат да се занимават. Две седмици са много време. Да, могат да тренират на открито, но това ще им наруши подготовката.“

Предложенията на Керязов за провеждането на изложбата от програмата на „Кукерландия“ и продължаването на регулярния тренировъчен процес на професионалните спортисти и клубове без ограничения бяха приети от Областния медицински съвет.

Мерките са съгласувани с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и влизат в сила от 24 януари, понеделник, със заповед на д-р Радостина Калчева, директор на Регионална здравна инспекция – Ямбол.

About the Author :