Областна дирекция на МВР – Ямбол на първо място в страната

DSC05350Областна дирекция на МВР – Ямбол е на първо място по комплексните показатели за оценка на работата на всички полицейски дирекции за 2014 г., съобщи след представяне на анализа за мината година заместник-главният секретар на МВР  Георги Костов.

Единствено тя е получила оценка над 5 от всички дирекции в страната – 5,06, което я прави безспорен първенец  за миналата година.

По показател разкриваемост ямболската дирекция е на трето място с 64,7 %, докато средната за страната е едва 40 %. Преди нея по разкриваемост са само дирекциите в Търговище и Силистра.

По-важното е, че тези внушителни резултати са постигнати при изключително висок недокомплект, какъвто е полицейският термин за липса на необходимите полицаи по щат и при ангажимент да осигурява всеки ден между 20 и 30 полицаи за охрана на границата, подчерта зам.-главният секретар на МВР.

Според Георги Костов внушителните резултати са както в превенцията на престъпността – има 14 % спад на регистрарината престъпност, така и увеличение на разкриваемостта с 9 на сто спрямо 2013 г. Добрата полицейска работа се доказва и от съдбата на наказателните дела в съдебната фаза – председателят на Окръжен съд – Ямбол Васил Петков е подчертал, че има само 3 % оправдателни присъди в ямболски окръжен съд, което е добър атестат за работата на полицаите, като разследващ орган и на прокуратурата, като обвинение.

Зам.-главният секретар не скри, че е впечатлен от видимия синхрон между правозащитните институции и местната власт, но и заяви, че тозирезултат е колкото впечатляващ, толкова и задължаващ, защото пътят пред полицаите от Ямболска област е резултатите да бъдат задържани.

About the Author :