Областната епизоотична комисия с мерки за предотвратяване на заболяването туларемия

IMG_9979Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с констатираните в страната от началото на годината до момента  15 случая на заболяването туларемия, един от които случаи е регистриран в област Ямбол.

Директорът на РЗИ Ямбол д-р Лиляна Генчева запозна членовете на комисията с писмо от Министерство на здравеопазването, с данни за заболяването туларемия и необходимите мерки и мероприятия за предотвратяване възникването  и разпространението на болестта при хората.

Туларемията е инфекциозно заболяване причинено от много устойчива бактерия. Основен източник на инфекцията в природата са гризачи, птици, хищници, насекоми. Боледуват предимно мишки, зайци. Среща се при хищници – лисица, чакал. Ловните кучета също са податливи на болестта. Разпространители на туларемията в природата са кърлежи, бълхи, комари.

Хората се заразяват по контактен, трансмисивен път/чрез ухапване от насекоми/, въздушно-прахов и алиментарен път/ чрез поглъщане на заразена храна и вода/. По някой от описаните пътища бактериите навлизат в тялото и засягат различни органи, като образуват възпалителни процеси.

За предотвратяване възникването и разпространението на заболяването в областта всички общопрактикуващи лекари са предупредени и са с повишено внимание. При съмнения за случай на инфекциозното заболяване се вземат проби и изпращат за изследване. Заболяването е лечимо, ако се диагностицира навреме.

Завишен е контролът над обектите за хранене, складовете за храни и централните водоизточници в областта от РЗИ.

Кметовете на общини трябва да извършат незабавна профилактична дератизация и дезинсекция за гризачи и кърлежи.

Директорът на ОДБХ д-р Николай Георгиев обяви строг ветеринарен контрол и засили вниманието на собствениците на хранителни и преработвателни обекти по отношение хигиенните мерки.

 

About the Author :