Областен младежки ораторски форум на тема „Какво е България за мен?“

IMG_0737Ямбол, 19.04.2018 г.

Областен младежки ораторски форум на тема „Какво е България за мен?“ се състоя днес в арт салона на читалище „Зора“ -Ямбол, организатор на събитието. Седемте участници от ПМГ „Атанас Радев“-Ямбол и СУ „Пейо Яворов“ -Стралджа бяха разделени в две възрастови групи – 10 и 11 клас. Гости на събитието бяха зам.-областният управител Христо Колев и директорът на ПМГ „Ат. Радев“ Евгений Иванов. Наградата на публиката с огромно преимущество спечели Йоанна Кръстева, 10 клас от МПГ „Ат. Радев“. При класацията, извършена от журито, отново тя е на първо място при десетокласниците, втора е Лиана Тенева- ПМГ „Ат. Радев“, трета – Павлина Христова от същото училище.

При единадесетокласниците на първа е Калина Геврекова, ПМГ „Ат. Радев“, втори – Ивайло Русев, СУ „П. Яворов“-Стралджа, трети – Донна Йорданова, ПМГ „Ат. Радев“ и Христина Апостолова, СУ „П. Яворов“-Стралджа. Техните награди – ваучери от по 20 лева за купуване на книга от книжарница „Хеликон“, са осигурени от областната управа.

В почивката ученик от СУ „С. Кл. Охридски“ зае вниманието на публиката с викторина за ямболското участие в Априлската епопея.

Всеки един от учениците подходи рзлично и разбира се, много лично начин към темата. Йоанна Кръстева подходи най-емоционално и обхватно, вложи артистизъм. Тя говори за природата; езика; климата и чистата природа;  за всичко първо и единствено, което ти случва в родината.

Павлина Христова обърна внимание на това, че в редките случаи, когато е ходила в чужбина, там е чувствала несигурност, неспокойствие, а когато се върнала в България, я възприела като нещо много по-ценно от преди.

Лиана Тенева сподели, че е оценила България, след като една година е живяла в Англия. Тя разказа, че още след една седмица установила, че там хората са по-дръпнати и студени – това направила адаптирането й невъзможно. Все повече я мъчила носталгията. Тази една година се оказала мъчителна, но й отворила очите, че само тук може да бъде истински себе си.

Единственото мъжко присъствие сред ораторите – Ивайло Русев, проследи как чувството към родината в ранно детство е неосъзнато. То започва от любовта към родното градче, разширява се, преминавайки през историята и литературата й. „Искам да пътувам, не за да търся препитание, а за да опозная света“, сподели младежът. Завърши с цитата: „Изтървем ли България, изтървали сме всичко“.

Калина Геврекова започна от това какво не е България  и най-напред тя сложи политиците й. Тя е кауза; България сме ние българите ; трябва да се съсредоточим върху бъдещето й – то зависи изцяло от нас, бяха част от тезите й.

Донна Йорданова разви тезата, че депутатите вместо да се стремят към развитието на България, искат да ни направят послушна нация, защото такава тя се управлява по-лесно. И завърши с думите: „Гордите българи – това е България“.

Христина Апостолова защити твърдението си, че „колкото и далеч да избягаме, не можем да избягаме от себе си, от корените ни, които са тук“.

„Всички деца бяха много искрени, това са техни мисли. Учениците показаха модели за поведения, за които човек може да им завиди – самочувствие, свобода на изразяване. Впечатлен съм“, беше коментарът на директора на ПМГ „Ат. Радев“ Евгений Иванов. Той припомни, че преди месец Йоанна Кръстева е  спечелила награда за есе на конкурс на МОН – наградата е била посещение на Европейския парламент в Брюксел.

IMG_0694 IMG_0695 IMG_0698 IMG_0701 IMG_0702 IMG_0704 IMG_0708 IMG_0711 IMG_0713 IMG_0715 IMG_0721 IMG_0723

About the Author :

Leave a reply