Обичай по палаузовски

DSC05011На Петровден самодейците от пенсионерския клуб при читалище „Пеньо Енев” – Палаузово посрещнаха гости от с. Блатец. Обръщайки се към традициите, домакините решиха да изненадат своите приятели с представяне на обичая „ Жътва”. От скриновете бяха извадени шарени народни носии. Жените се премениха с красивите белокосници, грейнаха вадените  престилки, забрадиха бели ръченици, забодоха зад ухо алени китки. И  запяха жътварските стари протяжни красиви песни, тъй както само те го могат.  Засвистяха в ръцете им сърпове и паламарки. Театърът на открито  беше допълнен от благословията на стопанина, от присъствието на други интересни персонажи. Оказа се, че в селото на особена почит  е приключването на жътвата. Ден, в който кумовете отиват на нивата на своя кръстник, да помогнат за прибирането на последния сноп. Кръстниците гощавка правят, даряват кумовете с пари, за да нарушат обета на мълчанието.

DSC05012Докато жените пееха своите  песни под жарките лъчи на слънцето, жътварите вдигаха стомни със студена вода и закачки се чуваха, и смях без умора. За да стигнат до края на морния ден с хоро на мегдана.

Гостите от с. Блатец наблюдаваха с интерес обичая, след което се включиха в празника със своя програма. Песните следваха една след друга, стихотворения имаше, размяна на подаръци. На празничната трапеза можеха да се видят погачи, баници, торти, кексове, сладки – всичко родено от сръчните ръце на палаузовки.

DSC05017DSC05016DSC05003

DSC05016

About the Author :