Обектите, за които се иска заемът от 17 млн. лв.

DSC06808Общо 15 обекта, които генерират сигурност, включва искането за кредит от 17 млн. лв.

Най-голям дял от заема – 8 млн. лв., са планирани да отидат за улично осветление, което било най-големият и най-болен проблем на града, който касае и сигурността. Според Георги Славов от 2000 г. насам не са влагани никакви средства в подобряване на уличното осветление на Ямбол, а само за поддръжката му, но то вече е изключително амортизирано и остаряло и в момента няма нито едно пространство освен ремонтирания център, което да отговаря на наредбите и стандартите за улично осветление. Освен това големи части от града нямат изградено улично осветление. В момента е направен цялостен проект за улично осветление на Ямбол заедно с обходните пътища на града, като е предвидено да има център за управление на осветлението. Проектът включва подмяна на една част от кабелната мрежа, подмяна на една част от стълбовете и подмяна на осветителните тела с енергоефективни. Разчетите показват, че от икономиите вложените средства ще се възвърнат след 15 години, а осветлението има живот около 20 години.

Вторият обект е видеонаблюдение. Проектът е направен за целия град и е на много сериозна стойност – над 2 млн. лв., но от този кредит общинското ръководство иска да финансира само 500 000 лв., за да се изгради основата на видеонаблюдението, заедно с центъра за наблюдение, като вероятно ще има два такива – в сградата на общината и в сградата на полицията. Като първи етап ще бъдат изградени най-възловите зони, които ще включват кв. „Г. Бенковски”, циганската махала, площадното пространство и входно –изходните артерии на града.

Третата част от кредита е предназначена за благоустрояване и включва 13 обекта.

1Първият от тях е кръстовището до бензиностанция „Шел”, което е изключително проблемно, за него е предвидено да има завой наляво.

2Вторият обект е благоустрояване и изграждане на паркинг в междублоковото пространство на север от ул. „Каранова”.

 

3Третият обект е благоустрояване и изграждане на паркинг в пространството между улиците „Спарток”, „Преслав” и „Страхил”, като е предвидено да се съборят старите къщи и да се усвои пространството.

4Четвъртият обект се води реконструкция на централна градска част 2 и включва няколко участъка – реконструкция на ул. „Търговска” – от гъбките до стара автогара до ул. „Граф Игнатиев” и ще се прави там кръгово движение; реконструкция на ул. „Кара Кольо” от ул. „Преслав” до ул. „Богомил”, ул. „Стефан Караджа” от ул. „Търговска” до ул. „Г. Раковски”, ул. „ст. Стамболов” от ул. „Стефан Караджа” до ул. „Богомил”.

5Петият обект е пространството около ДКЦ -1, което ще включва рехабилитация, реконструкция на улици, изграждане на нови места за паркиране и кът за отдих.

Шестият обект ремонт, рехабилитация и реконструкция на „Крайречен булевард” и ул. „Търговска” от кръстовището на ОУ „Христо Смирненски” до пресечката с Чарганско шосе, като там ще се обновят тротоарите и да се изработи велоалея.

Друг обект е ул. „Търговска” до изхода на града, където е планирано да се прави цялостно преосмисляне на улицата – лявата част на улицата ще бъде двупосочна широка 2,50 велоалея, 2 ленти за автомобили, отдясно за регулиране на леки автомобили.

Предвижда се да се изгради и основата на велоалейна мрежа, по улиците „Търговска” и „Милин камък”. Велоалеята ще тръгва от новата поща, ще пресече ул. „Мраморно море” и ще върви до кръстовището на ул. „Милин камък” с ул. „Търговска”.

Ще се отворят и четири кръстовища, които ще отпушат трафика – две са в кв. „Аврен” на ул. „Търговска” и „Гоце Делчев”, на ул. „Силиврия” и „Граф Игнатиев”, другите две са в района на на ул. „Бакаджик” и ул. „Търговска”  двупосочно и на ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Крали Марко” еднопосочно .

Планирано е да се отвори кръстовище в долния край на гробищния парк и колите, излизайки от него да се включват в елховско шосе. Това кръстовище ще облекчи и градския транспорт, защото ще позволи нормален завой на автобусите.

Предвижда се и реконструкция на ул. „Преслав” от ул. „Тимок” до кръстовище с обходен път „Юг”, което е своеобразно продължение на реконструкцията, която ще се извърши с европейски средства.

Един от обектите е реконструкция на ул. „Руен”. Предвижда се да се оставят две ленти в средата, а в останалата част ще се изграждат места за паркиране, спирки и ще се преосмислят тротоарните пространства и зелените площи.

По време на общественото обсъждане кметът добави и още един обект – ремонт на отсечката от кръговото на РЗИ в посока парк „Боровец” към к-с „Д- Дончев”, Дом стари хора и Нова болница. Предвидено е разширение на платното, нови тротоари, велоалейна мрежа.

About the Author :