Обединени усилия в помощ на пострадалите от наводненията

photo_verybig_72532До момента по банковата сметка на БЧК са постъпили 214 800 лева. Даренията on-line възлизат на 27 352 лева, а благотворителните SMS-и са 42 694.

Доброволците на БЧК са вече четири денонощия на мястото на бедствието.  Те са подпомогнали над 3000 души с продукти от първа необходимост, вода и материали за почистване на домовете. Доброволци-психолози оказват психо-социална подкрепа.

Във Варна и Добрич продължават да работят пунктове за дарения (в кметството на варненския квартал Аспарухово, в ОС на БЧК – Варна на ул. „Братя Шкорпил“ и в кризисния център на БЧК – Добрич в спортната зала „Добротица“, където са настанени над 60 евакуирани граждани, от които 20 деца).

На призива на БЧК се отзовават хиляди граждани и фирми. Повече от 1000 доброволци почистват пострадалите домове във Варна. Към тях се присъединиха и международна група от над 20 души – американци, испанци, македонци… Всеки ден БЧК приготвя с дарените продукти хранителни пакети за пострадалите семейства, и сандвичи и вода за работещите на терен доброволци. До момента БЧК-Варна е раздал 15 000 сандвича и над 40 000 литра минерална вода.

Снощи Варненската опера изнесе благотворителен спектакъл. Приходите от представлението ще бъдат преведени на БЧК.

Със съдействието на ВМС от днес в кв. Аспарухово БЧК разкрива военно-полева кухня с 10 готвачи, които ще приготвят и раздават топла храна на пострадалото население и на доброволците.

Пресцентър на БЧК    

 

Най-належащите нужди за момента са от: минерална вода, спално бельо /ново/ и одеяла /нови/, пакетирани храни за пряка консумация, хигиенни материали, почистващи и дезинфекционни препарати, гумени ботуши, чували за смет, ръкавици, инструменти за почистване, метални кофи, памперси.

 

Средствата се набират в  УНИКРЕДИТ   БУЛБАНК   АД, BG64UNCR76301078660913, UNCRBGSF (За пострадалите от наводненията в страната)

Средства се набират и чрез изпращане на благотворителни SMS-и на цена 1 лев на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори. Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията.

Подробна информация за набраните средства, дарителите и нуждите в пострадалите райони се помества на Интернет – страницата на БЧК (www.redcross.bg).

 

Набраните от БЧК средства ще бъдат разпределени от Обществен съвет с представители на държавни ведомства и медии.

About the Author :