Обвиняем за държане и разпространение на наркотици остава под стража

Бургаският апелативен съд не уважи жалбата на Николай Г., срещу определение на Окръжен съд – Ямбол, с която е оставено без уважение искането за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“. Мъжът е обвинен за държане и разпространение на метамфетамин, марихуана и прекурсори.

С Постановление от 13 август 2020 г. Николай Г. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че за времето от 21 часа на 12 август 2020 г. до около 0,30 часа на 13 август 2020 г. в гр. Ямбол, в обитавано от него жилище на ул.”Тракия”, в условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение 8,638гр.метамфетамин и 2,712 гр. коноп /марихуана/.

След събиране на нови доказателства на обвиняемия с постановление от октомври  2020г. е предявено обвинение за това, че за времето от м.юли до 13 август 2020 година действайки в условията на продължавано престъпление в гр. Ямбол, в същото жилище без надлежно разрешително е произвел и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества метамфетамин общо 995,894 гр. на обща стойност 24 897, 36 лв., разпространил високорискови наркотични вещества общо 1,72 гр. метамфетамин , на обща стойност 43,01 лв., и 2,712 лв. коноп /марихуана/ на стойност 16,27 лв. и държал прекурсори, предназначени за производство на високорисково наркотично вещество- метамфетамин, с цел разпространение, като деянията са извършени в условията на опасен рецидив.

Апелативният съд в гр. Бургас е приел извода, че не са налице нови обстоятелства, които да налагат изменение на актуалната мярка в по-лека. Събраните доказателства не разколебават тезата за участие на обвиняемия в престъплението, здравословното му състояние не е влошено от първоначалното определяне на мярката за неотклонение. Предвиденото наказание за инкриминираното деяние, многократните осъждания на обвиняемия и изтърпените в затвор наказания лишаване от свобода, последното два месеца преди това престъпление, обосновават реалната на опасността от укриване и извършване на друго престъпление. Срокът на задържане е в рамките на законоустановения, съответен е на провежданото разследване и е разумен по стандартите на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

About the Author :

Leave a reply