Обвиниха шофьора на ТИР-а за предизвикване на катастрофа с трима загинали

Ямбол, 10.10.2020 г.
Ямболска окръжна прокуратура повдигна обвинение на 51-годишния молдовски гражданин Бекиян Октавиян за предизвикване на пътно-транспортно произшествие, в резултат на което са починали повече от едно лица. Вчера неправилното спиране на товарния автомобил на платното на 3 км от ГКПП – Лесово стана причина в него да се забие пътнически бус. На място загинаха трима души, а 11 бяха ранени. оказателствата, които са събрани към момента, категорично сочат, че товарният автомобил, който представлява пътен състав от ремарке и влекач, на практика е бил паркиран на пътното платно. Към момента на пътно-транспортното произшествие е нямало причина този товарен състав да се намира на това място”, обясни наблюдаващият прокурор Милен Божидаров.
Вероятно заспиване на водача е причина машината да остане на платното и да бъде изпреварена от няколко товарни автомобила. Според Наказателно процесуалния кодекс за извършеното престъпление се предвижда от 5 до 20 години лишаване от свобода.
Прокуратурата наложи и 72-часова мярка за задържана под стража на обвиняемия.
Във вторник прокуратурата ще поиска от съда постоянна мярка за неотклонение “Задържане под стража”.
Продължава борбата за живота на най-тежко пострадалите при катастрофата. Състоянието на две от жените, транспортирани със самолет „Спартан” до болница „Пирогов” в София, остава тежко, но стабилно. Жизнените им показатели остават стабилни. За тях се грижат в “Реанимация”, те са под активно лекарско наблюдение. Двете жени имат множество травми и счупвания.
Стабилно е състоянието и на пътниците, настанени в ямболската болница. Двете пациентки, които са настанени в отделението по реанимация, са в тежко, но стабилно състояние. Сред тях е и 17-годишната дъщеря на едната от транспортираните в София жени.
“Те са с политравми. На едната е преливана кръв. Четирима от останалите пациенти са в “Ортопедия”, предстоят им оперативни интервенции. Трима са в “Хирургично отделение”, те са под активно наблюдение, тъй като са основно с травми на главата”, заяви зам. -директорът на болницата д-р Валентин Вълчев.

About the Author :

Leave a reply