Няма закрити паралелки за прием в осми клас след първо класиране

Ямбол, 13.07.2020

Няма закрити паралелки за прием в осми клас след първо класиране, съобщи за „Делник“ началникът на Регионалното управление образование Стойко Стойков, след като днес излязоха резултатите от първото класиране. Над 210 ученици не са участвали в класирането заради неподадени заявления и поправителни изпити затова не са закрити паралелки дори и да не са събрали изискващия се минимален брой ученици.

Общо 915 ученици, завършили 7 клас, са подали заявления за участие в първото класиране за 45 паралелки за прием в осми клас.

Отделно 56 ученици от други области са подали заявление за класиране в ямболски училища. 53 са учениците с поправителни изпити, а 164 са неподалите заявление за класиране.

12 ученици от Ямболска област кандидатстват в национални училища или в чужбина.

Записването след първи етап е до 16.07.2020 г. включително в училищата, в които учениците са класирани.

Класираните ученици се записват в VIII клас в съответното училище, като подават необходимите документи – заявление по образец на училището, оригинал на свидетелство за основно образование и оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – за кандидатстване по специалност от професионални гимназии и професионални паралелки в профилирани гимназии, обединени и средни училища.

Учениците, които не са класирани по първо желание, имат право да участват във второ класиране. Те подават заявление за участие във втори етап в училището, в което са класирани на първи етап. В този случай ученикът запазва мястото си от първи етап или се класира на по-предно свое желание. Срокът за подаване на тези заявления също е до 16.07.2020 г. включително.

Учениците, които на първия етап на класиране не са приети никъде, не подават заявление и автоматично участват във втори етап на класиране.

About the Author :

Leave a reply