Няма забрава

DSC08802„Присъствието на гениалния български поет Яворов в Стралджа е като някакъв подарък за нас, стралджанци. Самият факт, че тук, по тази земя, е крачил един световно известен и признат творец, един гениален майстор на българското слово, един горещ родолюбец, е достатъчен, за да сме горди!”, каза пред паметника на поета в Стралджа Мария Толева, зам.-кмет на общината. Тя припомни, че тук , в Стралджа , Яворов наблюдава опустошителната градушка и съкрушените селяци, за да ги опише по-късно в своето стихотворение. Тук се ражда и идеята за написването на „Арменци”. „Ето, този литературен титан почитаме днес, във времето когато се навършват 100 г. от трагичната му гибел. И авторът на крилатата мисъл „Аз не живея, аз горя!” никога няма да бъде заличен от съзнанието на стралджанци”, категорична бе г-жа Толева.

В тишината на есенния ден отекнаха още силни слова за поета. И като че ли вятърът понесе  името му, повториха го птиците, духът му усетиха хората и се преклониха пред българския гений.

Венци и цветя оставиха пред паметника ученици и учители от СОУ”П.Яворов”, граждани. Стралджанци  помълчаха за минутка пред Яворов с обещанието „Няма  забрава!”.

About the Author :