Няма да съкращават военослужещи

IMG_0320AМалко над 1400 военослужещи включва ямболският гарнизон, който се състои от три военни формирования от състава на Сухопътните войски и едно военно формирование – Авиобаза Безмер, от състава на Военно въздушните сили, каза военният министър Ангел Найденов в Ямбол и уточни, че те ще бъдат запазени във вида и състава, в който са и сега. Той припомни, че Планът за развитие на въоръжените сили е бил преразгледан, защото по време на правителството на ГЕРБ той е предвиждал съкращаване на части от Авиобаза Безмер. „Ние заедно с военото командване преценихме, че това е неаргументирано, несъстоятелно и затова запазваме и авиобазата, и военослужещите, и цивилните служители в състава, в който те са досега”, конкретизира военният министър. Той допълни, че близо 300 военослужещи от ямболския гарнизон са на свободен наем и затова военното министерство ще търси възможности за изграждането на жилища или за предоставяне от общините на терени.

Българската държава настоява за подписване на междудържавно споразумение между България и Либия, за да приеме провеждането на мисия за подготовка на либийски военослужещи на полигон „Ново село”, подчерта военният министър и обясни, че през януари ще продължат преговорите с либийците на експертно ниво, за да се изясни съдържанието на споразумението. Голямата численост на либийските военослужещи от 5000 до 8000, които ще бъдат в България на ротационен принцип,  и продължителността на подготовката от 5 до 8 години са основните фактори, които притесняват българската страна. „Ние не търсим на всяка цена участие в мисията за подготовка на либийски военнослужещи на наша територия. Ако не получим задоволителни отговори на всички въпроси, които ни интересуват, ако не сме удовлетворени от гаранциите за сигурността и минимизиране на рисковете при тази мисия, няма да участваме в нея”, беше категоричен Ангел Найденов.

Изграждането на инженеро-техническото преградно съоръжение по българо-турската граница се бави не по вина на военото министрество, призна министърът на отбраната.

Той даде за пример, че визата за проектиране, изготвянето на окончателния технически проект и неговото утвърждаване и получаване на строително разрешение са изцяло отговорност и компетенция на министъра на вътрешните работи. Спазването на тези изисквания са отнели период от един месец, но сега ще стартира процедурата за доставка на материалите, която по Закона за обществените поръчки се очертава също да отнеме 40-45 дни. Едва след приключването на тази процедура може да започне изграждането на самото съоръжение, което ще трае 35-40 дни, ако позволяват климатичните условия, уточни още Ангел Найденов.

Диана Иванова

About the Author :