Няма да се намалява такса смет заради новото депо

chelenИзграждането на новото регинално депо няма да се отрази по никакъв начин на такса смет на ямболските граждани, единственият бонус е, че размерът й няма да се вдига. Това заяви кметът на Ямбол Георги Славов на заключителна пресконференция по приключилия проект за модернизация на централна градска част на въпрос кога ямболлии ще усетят, че отпадъците им се депонират в новата регионална система, съобразена с европейските норми.

Причината била, че изискванията на закона за управление на отпадъците всяка година се вдигат, и целите, които всяка една община в България трябва да постига в сектора екология и чистота, нарастват. Нараствали и изискванията, а от там и показателите за налагането на тези отчисления, които са част от този закон.

На тази пресконференция стана ясно, че е завършена и рекултивацията на старото ямболско сметище и в събота – 12 декември, е имало приемателна комисия. В изградената клетка 1 на Регионалната система за управление на отпадъците вече се депонира и боклукът на Ямбол. Оказва се, че след като поръчката за избор на оператор на новото регионално депо е обжалвана, в момента там операторът работи безвъзмездно, което е „нова мода” икономически отношения.

Рекултивациите на старите сметища в Нова Загора и в Сливен приключили, а в Стралджа са приключили строително-монтажните работи и предстои обектът да се въведе в експлоатация. По тази причина общините вече нямат къде да депонират отпадъците си и затова возят боклука си до новата клетка на Регионалната система за управление на отпадъците.

Стралджа депонира отпадъците си в Ямбол от 8 декември, като боклукът първо преминава през сепариращата инсталация. От съобщение на община Сливен става ясно, че от 10 декември тя вози нейните битови отпадъци до сепарираща инсталация за отпадъци на ДЗЗД „Обединение Екосорт Ямбол“, която се намира до регионалното депо край Хаджидимитрово. Сливенски медии коментират, че разстоянието от Сливен до Хаджидимитрово е 22 км или над два пъти по-голямо от разстоянието до старото сметище в Сотиря, но засега няма информация точно с колко ще се оскъпят транспортните разходи.

Кметът на Нова Загора пък предвижда съкращение на 17 бройки от щата на общинската администрация заради новото регионално депо, тъй като разходите по сметоизвозването значително ще се увеличат.

Единствено община „Тунджа” засега не се възползва от новото депо, защото има договор за сметосъбиране и сметоизвозване до края на годината, а поръчката й за избор на нова фирма до депото в Хаджидимитрово ще се проведе в началото на Новата година.

В понеделник на Общо събрание

Кметът на Ямбол каза още, че по този проект няма да има загубени средства, защото всички общини партньори са постигнали една много сериозна мобилизация и са успели да реализират предвидените строителни дейности – Стралджа, Нова Загора и Сливен са закрили старите си нерегламентирани сметища, „Тунджа” е построила пътя до новото депо, а Ямбол е построила клетка 1 на новата регионална система за отпадъци и е рекултивирала старото си сметище.

Най-важното според кмета е, че опитът да се спре реализацията на проекта се провали, и от един рисков проект, той вече е завършен успешно. Трябва да си да припомним, че четирите общини подписаха записи на заповед , някои от тях за милиони, в полза на водещата община Ямбол, ако дейностите не се реализират и трябва да бъдат довършени с общински средства, но се случи оптимистичния сценарий и проектът е завършен. Поне така твърдят всички…

Диана Иванова

About the Author :