Нямаше опоненти на Митко Филипов, той е новият стар председател на НЧ „Съгласие 1862”

IMG_2364Митко Филипов е новият стар председател на Настоятелството на читалище „Съгласие 1862-Ямбол”, след като в четвъртък се проведе отчетно-изборното събрание на културната институция. Филипов нямаше конкуренти за поста и продължава за трети пореден мандат да е начело на най-старото и голямо ямболско читалище.

Настъпи  само една промяна в състава на Настоятелството, но тя бе неизбежна, след като на 3 март почина архиерейският наместник отец Панайот Чакъров. Неговата памет бе почетена в началото на отчетно-изборното събрание със ставане на крака и минута мълчание.

Новото лице в Настоятелството на читалище „Съгласие” е доктор Красимир Пенчев, специалист по вътрешни болести, шеф на „Ротари клуб”-Ямбол. Оказа се, че лекарят бил изкушен от строфите и преди десетина година издал своя книга с лирика.

Общинският съветник от БСП Мариета Сивкова също бе предложена за член на Настоятелството на „Съгласие”, но до гласуване на нейната кандидатура не се стигна, тъй като преди това деветте места в ръководния орган вече бяха запълнени.

В ръководството на културната институция за срок от две години, колкото е мандатът по устав, ще продължат да бъдат д-р Лъчезар Ханджиев, Янко Янев, Стефан Лазаров, Иван Стефанов, Христо Христов, Георги Георгиев и Кольо Пехливанов.

И адвокат Георгиев, и артистът Пехливанов  отсъстваха от редовното отчетно-изборно събрание, но получиха доверието на огромната част от членовете на Общото събрание. На него от 161 членове на читалище „Съгласие” присъстваха 104, в хода на продължилото над  два часа отчетно-изборно събрание присъстващите леко намаляха, но нямаше никакъв проблем с кворума.

Не мина и без по-остри реплики по време на събранието,в основата на високия градус бяха Стефан Лазаров и Волен Митев, а подгря ситуацията Стефанка Чернаева. Малкият скандал се оказа ползотворен, за да се разяснят важни обстоятелства  около ремонта на парната инсталация на читалището, за която бяха вложени преди време 20 000 лева.

Лазаров  обясни детайлно какви са проблемите с  отоплението на голямата зала на „Съгласие”,  нещата опирали до проблемите с покрива, който от години е „язвата” на монументалната сграда, която е изключително трудно да се поддържа с малко пари.

Стана ясно, че за този ремонт нито Драматичният театър, нито община Ямбол са дали пари, всичко е било платено от читалище „Съгласие”. Община Ямбол не помага с нищо на най-старата културна институция, бе констатирано и на това събрание на читалището, остават само мераците на кметската управа да придобие собствеността върху огромната сграда, официално открита през 1938 година.

През това лято ”Съгласие”, пак със собствени пари – 50 000 лева, успя да ремонтира част от покрива, но той е в трагично състояние и е нужна доста по-голяма сума, за да не се руши емблематичната за Ямбол сграда. Членовете на Общото събрание в изявленията си бяха категорични, че общината не прави абсолютно нищо, за да помогне на най-старата културна институция в града ни, а няма и никакъв отговор от Министерството на културата, към което Настоятелството на НЧ „Съгласие 1862”се е обърнало за финансова подкрепа.

Борислав Ненов

About the Author :