Някой се нуждае от твоята кръв сега

photo_verybig_1246846До 14 май 2014 г. БЧК-Ямбол и Отделението по трансфузионна хематология (Кръвен център) към МБАЛ «Св. Пантелеймон» в град Ямбол  организират седмица на доброволното и безвъзмездно кръводаряване.кампания, която ще премине под мотото: “Някой се нуждае от твоята кръв СЕГА!” .

Инициативата е традиционна и е част от планираните дейности по повод отбелязването на 8-ми май – Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец.

Основните цели, които си поставяме е да се повиши информираността на гражданите  за безвредността и безопасността на акта на кръводаряване, да бъдат популяризирани принципите на доброволност и безвъзмездност сред обществеността както и привличането на по-голям брой хора  в активна възраст като безвъзмездни кръводарители. Това е особено важно, имайки предвид, че доброволното и безвъзмездно кръводаряване е най-висш хуманен жест към хората, които се нуждаят от кръвопреливане във връзка с претърпян инцидент или предстояща оперативна интервенция.

С организирането на акцията ще бъде дадена възможност на онези, които желаят и могат да дарят кръв да го направят сега, като по този начин изразят съпричастност към нуждаещите се, упражнявайки този дълбоко хуманен дарителски жест.

Всеки, който желае да дари кръв, ще може да го направи в Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ»Св. Пантелеймон» в град Ямбол, за времето от 9.30 до 13.00 часа.

На 8 май 2014 г. в сградата на БЧК-Ямбол беше обособен временен пункт, в който дежурен екип на отделението беше на разположение на всеки, който иска да получи повече информация по темата или да дари кръв. Служители на БЧК – ямбол също дариха кръв. Всеки здрав човек между 18 и 65-годишна възраст може да дарява кръв поне веднъж годишно и  по този начин може да бъде спасен поне един човешки живот.

About the Author :